Importurile de carne de vită, de 11 ori mai mari decât exporturile

0

România a importat, in primele 5 luni ale anului, o cantitate de 7.743 de tone de carne de vita, in timp ce exporturile au fost de peste 11 ori mai mici, totalizând doar 690 de tone, potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

Pe de alta parte, in perioada mentionata au fost importate doar 108 tone de animale in viu pentru sacrificare, dar au plecat catre pietele externe de aproape 60 de ori mai multe animale, respectiv 6.402 tone.

În anul 2008, importurile totale de carne de bovine (inclusiv animale vii) au fost de 13.000 tone, in crestere cu 2.300 tone fata de 2007, dar in scadere fata de anii 2005 si 2006 când s-au importat 27.100 tone, respectiv 43.000 tone.

În 2008, exporturile României de carne de bovine si animale vii au totalizat 24.300 tone, 31.400 tone in 2007, 23.800 tone in 2006 si 18.400 in anul 2005.

Potrivit date lor MAPDR, consumul intern de carne de bovine a scazut anual in perioada 2005- 2008 de la 200 de tone in urma cu patru ani, la 142 de tone in 2008.

De asemenea, a scazut si imp ortul de carne de vita in consumul intern, de la 14% in anul 2005, la 9% anul trecut, dar cu un vârf in anul 2006 de 24%.
România detinea la 31 iulie 2009 un efectiv total de bovine de 2.636.000 capete, 35% din numarul total de vaci fiind reprezentat de rasa Baltata Româneasca – tipul Simmental, rasa care se preteaza foarte bine pentru productia de carne.

În ceea ce priveste productia totala de carne de vita, aceasta a depasit 163.200 tone (carne in viu), la finele lunii iulie 2009, animalele sacrificate totalizând 492.700 capete de bovine, cu o greutate medie de 331 kg/animal.

Datele MAPDR arata ca in anul 2008, comparativ cu anul 2007, numarul total de bovine sacrificate a inregistrat o scadere cu 7,5% (1,1 16 milioane capete), iar productia totala obtinuta s- a diminuat cu 9,7% (190.616).

Totodata, sacrificarile de bovine in unitatile industriale specializate au inregistrat o scadere cu 11%, in 2008 fata de 2007, de la 211.000, la 188.000 bovine, dar crescut greutatea medie in carcasa cu 2,7%, pâna la 211,5 kg/animal.

România inregistreaza un consum scazut de carne de vita pe cap de locuitor, desi autoconsumul este ridicat in zonele rurale. Astfel, in primele 5 luni ale acestui an consumul de carne de bovine (in echivalent carcasa) a fost de 2,6 kg/locuitor.

În ultimii doi ani, 2007 si 2008, România a inregistrat un consum de carne de vita de 6,8 kilograme pe locuitor, respectiv 6,6 kilograme pe locuitor.
Carnea de vita reprezinta doar 10% din consumul de carne din România, fata de 40% cât este media in UE.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.