La marginea vieţii: Azilele private pentru bătrânii înstăriţi

„Cât vor fi oameni pe acest pământ acest loc nu se va închide. Sunt aici, la noi, doctori, profesori, avocaţi, ingineri, colonei, avem acum şi un general. Am făcut aici investiţie de un milion şapte sute de euro, cu casa, cu terenul, cu paturile, numai un pat din ăsta electric costă 2.000 de euro”, povesteşte Ion Militaru, spunând că la Căminul de bătrâni Duras Diurpaneus primeşte cereri de internare în fiecare zi

.

Lui Ion Casian, proprietarul căminului Casa Snagov din Ghermăneşti, ideea să-l deschidă i-a venit în străinătate:

„Era o breşă de piaţă neacoperită, că toţi vor să-şi deschidă baruri şi restaurante. Eu am văzut un cămin de bătrâni la Nisa, printr-un prieten care o avea pe bunică-sa internată într-unul. Bine, acolo costă 1500-3000 de euro pe lună, nu ca aici.

Afară, căminele sunt de două feluri: în Israel, tip bloc de garsoniere, fără balcoane, stil hotel, intră o sută de bătrâni şi dau tot: casă, pensie, 100 de inele de aur ca să-i ţină pe viaţă. În Germania sau Franţa sunt mai mult ca nişte case de odihnă, cu grădină”.

Ion Casian spune că şi-a lăsat afacerea de dinainte ca să se ocupe exclusiv de căminul pe care l-a vrut gen stil european: „Eram jurist, cumpăram case cu probleme pe legea 112, le câştigam în instanţă şi apoi le renovam şi le vindeam. Ăsta cu căminul e un business aparte, că lucrezi nu cu lucruri, ci cu fiinţe. Trebuie să ai o înclinaţie către bătrâni ca să-l poţi face. Am investit aici un milion şi ceva de euro, am făcut şi piscină”.

Copiii îşi duc părinţii şi bunicii la căminul de bătrâni după ce au căzut la pat, spune Ion Casian: „Familia, indiferent cât i-a fost de dragă mama sau tata, ar vrea să nu-i mai vadă în casă, că e foarte, foarte greu. Spală-i la fund, schimbă-i, dă-le medicamentele la oră fixă, nu mai ştiu că trebuie să mănânce sau să bea apă…. Ei lucrează de dimineaţa până seara, n-au timp să vadă de ei. Mai întâi le angajează pe cineva să aibă grijă de ei, dar abia găseşti, apoi mai intră în spital, îi scot de acolo în ultimul hal şi când nu mai fac faţă, îi aduc la noi, că aici sunt schimbaţi, gâdilaţi, nu miroase a urină… Cei care vor să scape de o problemă plătind sunt cam 80%. Bine, pe unii îi mai aduc şi rude sau cunoscuţi, cărora le-au lăsat casa cu condiţia să-i îngrijească până la moarte, dar mulţi iau ţeapă, că aici chiar sunt îngrijiţi. Pot să mai trăiască şi 10-15 ani. Interesul meu ăsta e, nu? Dar ca un copil să-şi aducă propriul părinte aici, doar ca să-i folosească moştenirea, e trist. Se mai întâmplă şi aşa“.

Ion Militaru a deschis  Căminul de bătrâni Duras Diurpaneus din Piperaîn urmă cu doi ani, are acum 60 de bătrâni, cu un număr de locuri dublu pentru femei: „Femeile trăiesc mai mult decât bărbaţii, e lucru ştiut. Până de curând aveam foarte puţine cereri pentru bărbaţi. Acum avem 20 de locuri pentru bărbaţi şi 40 pentru femei.

Dacă nu ar sta câte minim patru în cameră, nu am putea să ţinem preţul aşa jos, începând de la 15 milioane fără TVA, până la 36 fără TVA pe lună, în funcţie de ce mai pot face: dacă se pot hrăni sau se pot duce la baie singuri etc. La alte cămine e de la patruzeci de milioane în sus, că stau doar câte doi în cameră”.

Ion Militaru primeşte cereri de internare în fiecare zi: „Cât vor fi oameni pe acest pământ acest loc nu se va închide. Sunt aici, la noi, doctori, profesori, avocaţi, ingineri, colonei, avem acum şi un general. Am făcut aici investiţie de un milion şapte sute de euro, cu casa, cu terenul, cu paturile, numai un pat din ăsta electric costă 2.000 de euro”.

Ideea să deschidă căminul i-a venit după ce unchiul său a avut şi el Alzheimer: „Eu sunt din construcţii de meserie. Pe excavator am lucrat la ICECHIM, apoi la Consiliul Naţional al Apelor, dar am pornit cu nişte magazine alimentare pe la piaţă, mai am şi acum un fast food la Floreasca, dar vreau să închid tot şi să mă ocup numai de asta”.

Când vine vorba de profit, Ion Militaru se fereşte să-l pună în valoare, spune până la urmă doar atât: „Businessul nu e profitabil”.

Integral în Cotidianul

Citește și
9 Comentarii
 1. ANGELA spune

  Buna ziua,

  Un articol care de mult vroiam sa-l citesc in tara aceasta.
  Ma intereseaza sa iau legatura cu Dl Militaru,un om de mare valoare.

  Va multumesc!

 2. ana pop spune

  Eu cred ca ar trebui sa se verifice activitatea acestui camin din Ghermanesti . Eu am o cunostinta care locuieste langa camin..si pare-se batranii nu-s deloc inghrijiti-cersesc apa sau mancare pe fereastra..noaptea in tura nu este decat o persoana care nu prea da pe la ei…STATUL , Ministerul Sanatatii si Muncii si Protectiei cat si protectia Consumatorului ar trebui sa verifice prin sondaj modul in care sunt ingrijiti acesti oameni.

 3. dora stroe spune

  @ana pop

  Impartasesc opinia doamnei Pop. O vecina a avut mama internata acolo si s-a plans de exact aceleasi lucruri. Mancare putina si proasta , lipsa personalului. Am inteles ca era o doctorita care se ocupa mai bine de pacienti, dar a plecat si de atunci domnul Casian nu prea s-a mai ocupat ….Pacat , chiar avem nevoie de astfel de locuri, dar si de oameni dedicati nu de mercenari….

 4. Alissia Manea spune

  O am pe mama internata la Ghermanesti , proprietarul a mintit cu nerusinare ca are medic , ca face recuperare neuromotorie , ca se ocupa si noaptea de cei bolnavi , etc. MINCIUNA !!! Nu va duceti parintii acolo ca platiti o gramada de bani ca sa fie chinuiti ! Mancare putina si proasta , pe timpul noptii este o singura infirmiera care nu schimba pampersi si oamenii aia stau cu rahatul la fund pana dimineata , pe cei imobilizati nu-i intoarce nimeni ca nu pot fi intorsi de o singura persoana , asistenta face si servicii de infirmiera pe timpul zilei , nu exista nici un maseur , nici un kinetoterapeut , nici o activitate in care sa fie implicati cei internati ca sa nu-si piarda mintile complet , miroase a urina in toate saloanele in care sunt bolnavi cu pampers , angajatii , desi oameni de treaba , vor sa plece cu totii din cauza faptului ca sunt prost platiti si suprasolicitati .
  Eu o voi lua pe mama de acolo dar din pacate tot timpul apar alti fraieri ca mine care-si interneaza batranii neputinciosi fara sa stie unde ii duc.

 5. mihaela spune

  Imi pare rau de ceea ce vad ca este scris de acest camnin din Ghermanesti deoarece eu am o bunica de 84 de ani la acest camin de cateva luni unde este f bine ingrijita.Toata toamna a fost scoasa la plimbare in gradina si de cate ori am venit in vizita neanuntata am gasit-o pe bunica mea mancata ,vesela si multumita ca sta intr-n camin curat si cu un personal care se ingrijeste de ea aproape permanent.Pot sa mai spun ca intr-o duminica am vazut mai multe famili care se plimbau prin curte cu cei internati si erau f multumiti de cum sunt ingrijiti batrani.Deci la acest camin nici pe departe nu stau lucrurile dupa cum se speculeaza dar dovedeste in schimb ca rautatea unor oameni nu are limite

 6. mama_leone spune

  Am vizitat recent caminul- este mizerie, miroase a urina in bai , nu au personal..poate corespunde pt unii.. batranii nu sunt supravegheati… Chiar asistenra care m-a condus prin casa recunostea despre o batana de 87 de ani ca a cazut in aceeasi zi de 2 ori…Nu este OK deloc asa ceva

  1. maria militaru spune

   Imi pare rau ca nu am citit mai de mult comentariul dvs.Tot ce spuneti este foarte, foarte adevarat.
   Poate acum matusa mea mai traia. O sa regret toata viata ca nu am citit comentariile inainte de a-mi lasa matusa la acest camin
   Nimeni nu trecea noaptea sa o viziteze.
   Cand am cerut filmarea din noaptea respectiva ca sa vad cum a fost ingrijita- raspunsul a fost ca nu au functionat in acea noapte camerele de luat vederi .
   Am solicitat filmarile din noptile precedente. Raspuns- nu are obligatia sa mi le prezinte.
   CINE AVETI BATRANI LA CAMINUL DIN GHERMANESTI – AR FI BINE SA VERIFICATI SI SA VA CONVINGETI SINGURI – CA SA NU REGRETATI CA MINE.

 7. ileana spune

  caminul de batrani din Ghermanesti ofera mancare putina batranilor si ieftina ,pentru ca administratorul este un chitros vrea sa ia banii ,case de la oamenii si sa ofere mancare de proasta calitate,nu va duceti parintii la acest camin , piscina era facuta pana sa deschida caminul de batrani ,initial a fost o casa de vacanta , daca te angajezi la Casian te munceste foarte mult si salariu foarte putin ,munca multa pe bani putini daca se poate deloc,este un smecher ,chitros si un avar ,vrea numai sa te pacaleasca ,

 8. alina spune

  Duras Diurpaneus un azil de tot RASUL, pe romaneste , mancare putina si de slaba calitate, nu au grija de ei cad se lovesc isi rup maini picioare , si dupa 12 ore vad dc li s-au umflat membrele , faza cu piscina e pacaleala curata e inchisa cu un gard si fara apa, Militaru un mare smecher care nu vrea decat bani si iar bani, daca pacientul se imbolnaveste te fura la pretul medicamentelor , sunt tinuti in scaun legati cu un cordon , li sa da pastile sa doarma si sa nu deranjeze.
  Sunt trei camine care fac parte din fundatia DURAS Diupaneus, toate la fel de jalnice.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.