Magistraţii sunt nemulţumiţi de poziţionarea lor în grila legii unice a salarizării

Reprezentanţii magistraţilor discută luni (7 septembrie 2009) despre proiectul legii unice a salarizării în sistemul bugetar, urmând să depună amendamente la acesta, a declarat preşedintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), Dana Gîrbovan.

„Aceste amendamente vor fi depuse şi colegii noştri vor participa la discuţii în grupurile de lucru din Parlament şi pe comisie”, a declarat Dana Gîrbovan.

Ea a precizat că amendamentele sunt de două tipuri – referitoare „la anumite scăpări de ordin tehnic şi de conţinut”, respectiv la grila de salarizare în ceea ce priveşte judecătorii.

„Noi în continuare suntem nemulţumiţi de poziţionarea în grilă din mai multe puncte de vedere.

Întâi pentru că nivelul grilei pentru un judecător de la judecătorie este foarte scăzut, de patru puncte şi ceva, ori noi cerusem un coeficient de 8.

Este mare diferenţa între un judecător la început de carieră şi unul de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), chiar judecătorii din alte curţi au un coeficient destul de mic, mai mic decât un ministru, senator sau un deputat”, a declarat Dana Gîrbovan.

La discuţii participă un grup de judecători din partea UNJR, reprezentanţi ai Asociaţiei Magistraţilor din România, reprezentanţi ai Consiliului Superior al Magistraturii, ai Reţelei Naţionale a Adunărilor Generale ale Judecătorilor din România, precum şi un corp de experţi format din reprezentanţi ai ÎCCJ.

Nu în ultimul rând, preşedintele UNJR a spus că protestele magistraţilor faţă de prevederile proiectului legii unice de salarizare a personalului bugetar continuă, fiind judecate numai cauzele urgente, cum ar fi cele privind arestarea preventivă şi încredinţarea minorilor.

Potrivit Monei Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Magistratilor din România (AMR), este posibil sa se judece doar arestările care expiră în ziua cu pricina. Ea s-a declarat indignată de faptul că după aproape o lună de proteste, niciun reprezentant al Executivului nu a venit să întrebe ce vor magistraţii.

Biroul asociaţiei Magistraţi Europeni pentru Democraţie şi Libertate (Magistrats Europeens pour la Democratie et les Libertes – MEDEL) şi-a declarat, luni, sprijinul şi solidaritatea cu acţiunile de protest întreprinse de judecătorii din România.

Potrivit unui comunicat remis şi semnat de preşedintele MEDEL, Vito Monetti, adjunct al procurorului general – Curtea de Casaţie, Roma, judecătorii europeni consideră că acţiunile colegilor lor români sunt justificate de încercarea Guvernului României de limitare a independenţei puterii judecătoreşti.

„Asigurarea independenţei şi imparţialităţii judecătorilor implică datoria statului de a-i proteja pe aceştia de presiuni şi influenţe.

Pentru aceasta, nivelul veniturilor trebuie să fie adecvat, adică în concordanţă cu demnitatea şi statutul lor, precum şi cu răspunderea care le revine (a se vedea, în acest sens, Recomandarea nr. 94 (12) privind independenţa, eficienţa şi rolul judecătorului, adoptată de Comitetul Miniştrilor al Consiliului Europei, Principiul III, paragraf 1 (b))”, se arată în comunicatul MEDEL.

Vito Monetti precizează că nivelul veniturilor judecătorilor de la oricare dintre instanţele din România trebuie să fie comparabil cu cel al colegilor de la instanţa supremă – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Asociaţia susţine că va urmări în continuare desfăşurarea evenimentelor, manifestându-şi speranţa că Guvernul României va înţelege să asigure toate condiţiile prevăzute de Recomandarea nr. 94 (12) a Comitetului Miniştrilor.

MEDEL are statut de observator pe lângă Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni şi va supune atenţiei Consiliului situaţia existentă în România.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.