MFP a publicat proiectul de lege privind accizele şi TVA, aplicabile din 2010

Ministerul Finantelor Publice a publicat pe pagina sa de Internet proiectul de lege privind regimul fiscal al persoanelor juridice in ceea ce priveste impozitul pe profit, TVA si accizele.

.

La capitolul impozit pe profit, apar modificari in ceea ce priveste regimul fiscal aplicabil sediilor permanente ale persoanelor juridice române implicate in operatiuni de reorganizare si regimul fiscal aplicabil “societatilor europene” si “societatilor cooperative europene “, infiintate potrivit legislatiei europene.

România trebuie sa transpuna pâna la finalul acestui an legislatia comunitara in domeniul impozitului pe profit, al TVA si al accizelor, pentru ca aceste prevederi sa intre in vigoare din 2010, motiv pentru care Ministerul Finantelor a publicat vineri pe pagina sa de internet proiectul de lege.

Referitor la taxa pe valoarea adaugata (TVA), România trebuie sa transpuna documentele obligatorii pentru toate statele membre de la 1 ianuarie 2010 despre locul de prestare a serviciilor, normele detaliate privind rambursarea TVA catre persoane impozabile stabilite in alt stat membru decât statul membru de rambursare, combaterea fraudei fiscale legate de operatiunile intracomunitare.

Principala masura consta in introducerea posibilitatii persoanelor impozabile de a depune cererile de rambursare la autoritatea fiscala din statul in care sunt stabilite, urmând ca autoritatea fiscala sa transmita electronic cererea in statul membru care trebuie sa faca rambursarea, respectiv cel in care s-au realizat cumpararile.

De asemenea, trebuie introdusa in Codul Fiscal obligatia persoanelor impozabile de a depune lunar declaratii recapitulative pentru serviciile prestate catre persoane impozabile stabilite in comunitate, asemenea celor care se depun in prezent pentru livrari si achizitii intracomunitare de bunuri.

În schimb, vor fi eliminate din Codul fiscal prevederile care vizeaza obligativitatea inscrierii unor informatii suplimentare in facturi pe lânga cele impuse de Directiva 2006/112/CE, pentru ca România sa evite declansarea procedurii de infringement in acest domeniu.

Din punct de vedere al accizelor, România trebuie sa-si modifice si sa completeze unele definitii ale agentilor economici ce efectueaza operatiuni cu produse accizabile (de exemplu destinatar inregistrat, expeditor inregistrat), precum si sa-si redefinineasca momentul de eliberare pentru consum a produselor supuse accizelor armonizate.

De asemenea, e nevoie de definirea expresa a platitorilor de accize in cazul produselor supuse accizelor armonizate, crearea cadrului juridic pentru introducerea sistemului informatizat pentru facilitarea si monitorizarea circulatiei intracomunitare a produselor accizabile in regim suspensiv de accize (EMCS), introducerea posibilitatii de impartire a responsabilitatii de garantare a riscului de neplata a accizelor care ar putea deveni exigibile si stabilirea regimului accizelor pentru lipsurile si pierderile de produse accizabile in afara regimului suspensiv de accize (produse cu accize platite).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.