EUR
4,81 RON
(-0.21%)
USD
4,43 RON
(-0.18%)
GBP
5,73 RON
(+0.09%)
CHF
4,53 RON
(-0.28%)
BGN
2,45 RON
(+0.06%)
BYN
1,99 RON
(+0.41%)
CAD
3,34 RON
(+0.14%)
RSD
0,04 RON
(-0.25%)
AUD
2,93 RON
(-0.03%)
JPY
0,04 RON
(-0.92%)
CZK
0,19 RON
(+0.45%)
INR
0,06 RON
(+0.12%)

 

Predoiu le cere magistraţilor să înceteze protestele

Ministrul Justiţiei şi Libertăţilor Cetăţeneşti, Cătălin Predoiu, a făcut lun (7 septembrie 2009), un apel către magistraţi să înceteze protestele şi să-şi reia activitatea normală, deoarece Guvernul a rezolvat problemele privind salarizarea şi subfinanţarea sistemului prin proiectul legii salarizării unice şi rectificarea bugetară.

„Protestele, în ansamblul lor, sunt nelegale şi nestatutare, iar generalizarea şi continuarea lor afectează grav interesele cetăţenilor, activitatea economică, securitatea juridică, siguranţa cetăţeanului şi ordinea publică.

Problemele ridicate de reprezentanţii magistraţilor care ţin de subfinanţarea sistemului şi de nivelul salarizării au fost rezolvate de Guvern prin rectificarea bugetar şi proiectul legii salarizării unice”, a spus ministrul Justiţiei.

Predoiu este de părere că protestele judecătorilor nu au fost de natură să eficientizeze eforturile sale în privinţa legii unice de salarizare, pentru că presiunea exercitată de judecători a apărut „în dezacord cu legalitatea, responsabilitatea, reţinerea, prudenţa şi echilibru de care ar trebui să dea dovadă Justiţie ca putere în stat şi fiecare magistrat în parte”.

Ministrul Cătălin Predoiu a precizat că în urma participării reprezentanţilor MJLC la lucrările de elaborare a proiectului legii unice a salarizării, Guvernul a elaborat un proiect de lege care menţine puterea judecătorească în vârful piramidei de salarizare a bugetarilor şi care respectă principiul egalităţii acesteia cu puterea executivă şi puterea legislativă, iar salarizarea celorlalte profesii din justiţie a fost îmbunătăţită.

„În contextul constrângerilor bugetare existente, proiectul de lege prevede că, începând cu anul 2010, drepturile de natură salarială cuvenite magistraţilor şi altor categorii profesionale din justiţie vor include, în expresie valorică bănească, sporurile obţinute pe cale de jurisprudenţă.

Din punct de vedere tehnic, o parte din aceste sporuri au fost incluse în baza de calcul, iar o altă parte a fost păstrată, ca sporuri, în afara bazei salariale”, a adăugat ministrul Justiţiei.

El a subliniat că în ceea ce priveşte finanţarea justiţiei s-a asigurat în ultimele luni că nu există riscul întreruperii activităţii instanţelor.

În acest sens, la sfârşitul lunii august, Guvernul a alocat fonduri suplimentare, bugetul MJLC fiind mărit cu 111 milioane lei. Astfel, la capitolul bunuri şi servicii au fost alocate suplimentar suma de 65 milioane lei.

„Ca urmare, bugetul pentru 2009 la acest capitol totalizează peste 158 milioane lei, faţă de 149 milioane lei în 2008, având o creştere de 6% faţă de anul anterior.

Datele privind execuţia bugetară arată că fondurile necesare pentru funcţionarea curentă a instanţelor au fost alocate, dar instanţele sunt responsabile pentru gestionarea acestora”, a mai spus Predoiu.

Ministrul Justiţiei consideră că este necesară normalizarea urgentă a activităţii judecătorilor delegaţi la Registrul Comerţului a cărui blocare afectează direct economia naţională.

Predoiu solicită judecătorilor să reia activitatea în instanţele de judecată, deoarece escaladarea protestului ar fi, în opinia sa, un gest de presiune nejustificată şi iresponsabilă.

Cătălin Predoiu se aşteaptă ca în şedinţa de joi, 10 septembrie 2009, plenul Consiliului Superior al Magistraturii să adopte o atitudine responsabilă care să contribuie la deblocarea situaţiei.

Ministrul Justiţiei a mai declarat că va demara discuţiile cu asociaţiile magistraţilor în legătură cu alte solicitări ale acestora numai după reluarea normală a activităţii în instanţă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata