ANSVSA organizează un exerciţiu internaţional de simulare pentru febră aftoasă

Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor organizeaza, intre 7 si 10 septembrie, un exercitiu international de simulare pentru febra aftoasa, in localitatea Gura Humorului, din judetul Suceava, se arata intr-un comunicat al ANSVSA.

Exercitiul este organizat in cooperare cu unitatea TAIEX – Asistenta Tehnica si Schimb de Informatie – din cadrul Comisiei Europene.

“Acest exercitiu are scopul de a testa modul in care institutiile statului cu atributii si competente in combaterea bolilor la animale indeplinesc masurile prevazute in Planul de contingenta al României pentru febra aftoasa”, a declarat presedintele A.N.S.V.S.A., Marian ZLOTEA.

Din partea Comisiei Europene vor participa experti din Danemarca si Marea Britanie.
Vor fi prezenti la aceasta actiune membrii ai Comitetului National pentru Situatii de Urgenta, organism in cadrul caruia se organizeaza Centrul National de Combatere a Bolilor si reprezentanti ai inspectoratelor judetene pentru situatii de urgenta.

La simulare vor lua parte Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala, prin specialisti ai Laboratorului National de Referinta pentru febra aftoasa, Institutia Prefectului si I.S.U. Suceava, reprezentanti ai serviciilor veterinare din Moldova si Ungaria, dar si ai asociatiilor patronale de profil si ai Colegiul Medicilor Veterinari din România.

Pe teritoriul României, ultimul focar de febra aftoasa a fost inregistrat in urma cu 37 de ani.
Febra aftoasa este o boala infectioasa foarte contagioasa, produsa de un virus si afecteaza rumegatoarele paricopitate domestice si salbatice, suinele, elefantii, sobolanii si aricii.

Cabalinele sau omul pot fi purtatori de virus. Febra aftoasa se transmite prin contact cu secretii si excretii ale animalelor bolnave sau celor purtatoare de virus (cabaline infectate), vehiculate prin haine, alimente, furaje contaminate.

Pentru impiedicarea extinderii bolii se iau masuri de restrictie (izolarea tuturor exemplarelor suspectate de infectie), dezinfectii riguroase, sistarea importului produselor de origine animala din tarile unde a fost declarata boala (declararea bolii fiind obligatorie).

Pagubele produse de boala in domeniul cresterii animalelor sunt imense, in unele tari se foloseste metoda de eradicare “stamping-out” (omorârea efectivului de animale infectate), iar in alte tari se aplica, ca masura preventiva, vaccinarea cu un virus inactivat.

Dezavantajul acestei metode consta in faptul ca animalele purtatoare de virus nu se mai pot deosebi prin metode serologice (determinari de anticorpi) de animalele vaccinate.
În Europa, cazuri recente de boala au fost inregistrate in Anglia in anul 2007, iar cel mai apropiat stat unde s-a semnalat boala este Turcia.

Riscul introducerii febrei aftoase pe teritoriul tarii este reprezentat de comertul ilicit cu animale din specii receptive, in special la granitele terestre, care pot fi tranzitate fara control de animale din specii salbatice receptive.

De asemenea, un potential risc il constituie vecinatatea cu state terte, a caror situatie epidemiologica este necunoscuta, sau unde boala evolueaza ciclic, la care se adauga nerespectarea masurilor de biosecuritate si lipsa unui control eficient la frontiera, atât al transporturilor de animale, cât si al traficului de calatori.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.