Băncile centrale au adoptat măsuri de întărire a reglementării şi supervizării industriei bancare

Guvernatorii principalelor banci centrale au ajuns la un acord privind adoptarea unor masuri de intarire a reglementarii si supervizarii industriei bancare, ca urmare a crizei financiare, transmite AFP.

“Masurile ar trebui sa reduca “substantial” probabilitatea si severitatea presiunii economice si financiare”, se arata intr-o declaratie a BIS – Banca Reglementelor Internationale, cu sediul la Basel, Elvetia.

“Acordurile stabilite intre principalele 27 de state ale lumii sunt esentiale deoarece reglementeaza noi standarde pentru reglementarea sistemului bancar si a supervizarii la nivel global”, a afirmat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Central Europene, care a prezidat reuniunea.

S-a solicitat autoritatilor nationale de supervizare sa se asigure ca plata sau compensatiile pentru bancherii comerciali au legatura cu performantele pe termen lung si atitudinea prudenta fata de riscuri.

Guvernatorii principalelor banci centrale au cerut majorarea “Tier 1”, Indicele de adecvare a capitalului de rang I, un indicator al solvabilitatii unei banci, institutiile financiare comerciale devenind astfel mai “transparente, consecvente si calitative”.

“Se va cere bancilor sa ia rapid masuri pentru majorarea calitatii si nivelului capitalului la noile standarde, dar intr-un mod care promoveaza stabilitatea sistemelor bancare nationale si a economiei extinse”, se arata intr-o declaratie a BIS – Banca Reglementelor Internationale.

Reuniunea guvernatorilor vine dupa intâlnirea ministrolor de Finante ai G20 de la Londra, unde s-a ajuns la un compromis referitor la remunerarea bancherilor si masurile adoptate pentru iesirea din criza.

Premierul Marii Britanii, Gordon Brown, a atras atentia in legatura cu pericolul sistarii premature a masurilor de relansare, initiate in vederea contracararii crizei economice globale, estimând ca ace st lucru “va fi o grava eroare”.

Oficialul britanic a solicitat statelor sa nu se grabeasca sa puna capat masurilor de urgenta care au mobilizat mijloace financiare enorme. “A decide acum ca este timpul sa se revina in urma si sa se renunte la masurile exceptionale ar fi, in opinia mea, o grava eroar”, a afirmat Brown.

În discursul sau premierul britanic a reiterat indemnul la adoptarea de noi reguli privind bonusurile bancherilor, exprimându-si satisfactia in legatura cu unitatea dintre Marea Britanie, Franta si Germania pe marginea acestui subiect, in pofida aparentelor privind existenta unor divergente intre cele 3 tari.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.