EUR
4,84 RON
(+0.41%)
USD
4,33 RON
(+0.98%)
GBP
5,44 RON
(-0.15%)
CHF
4,50 RON
(+0.91%)
BGN
2,47 RON
(+0.51%)
BYN
1,80 RON
(+0.64%)
CAD
3,20 RON
(-0.29%)
RSD
0,04 RON
(+0.41%)
AUD
2,97 RON
(-0.91%)
JPY
0,04 RON
(+1.61%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,06 RON
(+0.17%)

Cea mai mare reabilitare a unui drum cu bani UE, la Sibiu

Contractul de finantare nerambursabila pentru reabilitarea si modernizarea arterei principale din orasul Agnita, cu 6 milioane de euro, va fi semnat marti, la primaria din orasul sibian, conform unui comunicat de presa remis luni (7 septembrie 2009).

Acesta este cel mai mare buget din România pentru o reabilitare de drum prin Programul Operational Regional.
Proeictul “Reabilitarea si modernizarea arterei principale a orasului Agnita” reprezinta cea mai mare investitie din Agnita din ultimii 20 de ani. Agnita este cel de al treilea oras din tara care isi reabiliteaza drumurile prin Programul Operational Regional.

În judetul Sibiu, Agnita este singura localitate care a câstigat o asemenea finantare. Celelalte doua proiecte au fost realizate de Consiliul Judetean si vizeaza drumuri judetene.

Finantarea de sase milioane euro (reprezentând 25,5 milioane lei) reprezinta intregul buget orasului Agnita pe 4ani.

Proiectul a avut, initial, 1.200 de file. Împreuna cu proiectul tehnic si clarificarile din fiecare etapa, depaseste astazi 2.500 de file pentru fiecare exemplar, conform datelor puse la dispozitie de primaria locala.

Semnarea contractului va avea loc marti, ora 10.00, la primaria Agnita, in prezenta reprezentantilor Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei, ai Agentiei pentru Dezvoltare Regionala Centru, ai Consiliului Judetean si a altor oficialitati, precum si a reprezentantilor mass¬mediei centrale si locale.

Proiectul Agnitei a fost cel de-al VII-lea proiect depus in regiunea Centru si al doilea proiect câstigat din judetul Sibiu.
Proiectul are in vedere reabilitarea strazilor Mihai Viteazu (de la intrarea in oras), 1 Decembrie, Republicii si Avram Iancu (pâna la iesirea din oras) si reabilitarea retelelor de apa-canal aflate sub corpul drumului.

Conform proiectului, se va reface intreaga structura a arterei principale, astfel incât aceasta sa poata suporta cresterea traficului si cresterea greutatii vehiculelor, odata cu finalizarea lucrarilor la cele doua autostrazi care traverseaza judetul.

De asemenea, de la un capat la celalalt al orasului vor fi trotuare moderne, prevazute cu facilitati pentru persoanele cu dizabilitati.
Pe ambele parti ale drumului, in apropierea trotuarelor, se vor realiza piste pentru biciclisti, care vor fi marcate si semnalizate corespunzator.

Totodata, numarul de locuri de parcare amenajate si marcate va fi dublat, iar statiile de autobuz vor fi si ele refacute si amenajate.
Durata proiectului este de 25 de luni de la semnarea contractului de finantare.

Drumul judetean DJ 106 si artera principala a orasului Agnita, ambele modernizate cu fonduri europene, vor constitui cea mai scurta legatura intre Coridorul IV Pan European (frontiera Nadlac – Arad – Deva – Sibiu – Ploiesti – Bucuresti) si Autostrada Transilvania (frontiera Bors – Cluj Napoca – Tg. Mures – Brasov – Ploiesti).

Prin aceasta investitie, Agnita poate continua polarizarea economiei din centrul si estul judetului Sibiu (este singurul oras cu potential real de crestere economica din aceasta parte a judetului).

Beneficiile se vor extinde insa pe toata Valea Hârtibaciului, cu atât mai mult cu cât artera principala a orasului Agnita si apoi DJ 106 este singurul drum de legatura intre toate localitatile (Rosia, Nocrich, Marpod, Altâna, Bârghis, Chirpar, Agnita, Bradeni, Iacobeni, Merghindeal, Bruiu).

Citește și
1 Comentariu
  1. Marinescu spune

    As vrea sa sa ma informez si eu mai mult despre fondurile Europene daca se poate.Va multumesc

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata