Companiile chineze şi-au depăşit rivalii americani în 2008

Companiile chineze si-au depasit, pentru prima data in istorie, rivalii americani in 2008 la capitolul profitabilitate, informeaza un studiu elaborat de o organizatie a companiilor chineze, informeaza AFP.

Potrivit acestui studiu realizat de China Enterprise Confederation (CEC), in rândul principale lor 500 de companii chineze, in anul 2008 cele mai performante companii din China au inregistrat profituri nete in valoare de 171 miliarde de dolari, fata de doar 90 de miliarde de dolari cât au inregistrat companiile americane.

De remarcat ca primele 34 de companii chineze se afla in proprietatea statului.
Potrivit aceluiasi studiu, realizat dupa modelul american al Fortune 500, profiturile nete ale companiilor chineze au scazut cu 13,2% in 2008 comparativ cu 2007, in timp ce companiile americane au inregistrat o scadere de 85% a profiturilor nete.

Cea mai mare companie petroliera din Asia, compania chineza de stat Sinopec, domina de altfel topul celor mai mari 500 de companii chineze cu o cifra de afaceri de 1.500 miliarde yuani (215 miliarde de dolari) in 2008. Sinopec ocupa deja locul noua in topul 10 din Fortune Global 500.

Potrivit CEC, pe locul 2 in topul companiilor chineze se situeaza o alta companie petroliera, National Petroleum Corp (CNPC), cu o cifra de afaceri de 1.300 miliarde yuani, urmata de State Grid Corporation of China cu o cifra de afaceri de 1.100 miliarde yuani.

Industrial and Commercial Bank of China, cea mai mare banca chineza, se situeaza pe locul patru cu o c ifra de afaceri de 490 miliarde yuani.
Potrivit vice-presedintelui CEC, Wang Jiming, performantele inregistrate de companiile chineze in 2008 demonstreaza faptul ca crize financiara mondiala a avut un impact mai redus asupra economiilor asiatice decât asupra SUA.

Un numar de 37 de companii chineze figureaza pe lista celor mai mari companii din lume in 2009, cu opt mai mult decât anul precedent, fata de 26 de companii din Marea Britanie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.