Creşterea mondială nu va depăşi 1,6% în 2010

Cresterea Produsului Intern Brut mondial va fi probabil pozitiva, in 2010, dar nu va depasi 1,6%, conform previziunilor Conferintei Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD), publicate luni (7 septembrie 2009), transmite AFP.

“Cresterea actuala pe pietele financiare si de materii prime ar putea fi una temporara”, a avertizat secretarul general UNCTAD, Supachai Panitchpakdi.
Conform raportului anual UNCTAD despre comert si dezvoltare in 2009, criza economica nu s-a terminat:

“Gravitatea si amploarea sa sunt fara precedent, si nicio tara nu este ferita” de aceasta criza, a prevenit UNCTAD, estimând ca PIB-ul mondial va scadea anul acesta cu peste 2,5%.

PIB-ul tarilor dezvoltate se va contracta in 2009 cu 4%, iar cel al tarilor in tranzitie, cu 6%. În ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, cresterea acestora va scadea, de la 5,4% in 2008, la 1,3% in 2009.

Citeste si:  Rectificarea bugetară a fost una prudentă şi realistă, spune Liviu Voinea

Printre regiunile in curs de dezvoltare cele mai afectate figureaza America Latina, unde PIB¬ul va scadea probabil cu aproximativ 2% in 2009.
Spre deosebire de vestul Asiei, unde PIB-ul ar urma sa scada, Asia de Est si de Sud urmeaza sa inregistreze o crestere intre 3 si 4% din PIB anul acesta.

Iar daca pe continentul african rata de crestere va ramâne pozitiva, de 3% in Africa de Nord si de 1% in Africa Subsahariana, vor fi totusi imposibil de realizat obiectivele pentru dezvoltare pâna in 2015, mai avertizeaza UNCTAD.

Citeste si:  Ritmul de creştere a economiei poloneze s-a dublat în 2010

În opinia patronului UNCTAD, “cresterea preturilor la materii prime este datorat in mare parte apetitului pentru risc”.
La rândul sau, directorul diviziei Globalizare si Strategii de dezvoltare din cadrul UNCTAD, Heiner Flassbeck, reproseaza conducatorilor de state un prea mare optimism cu privire la iesirea din criza.

Astfel, exporturile nu vor permite iesirea din criza, deoarece, de fapt, “comertul mondial va scadea cu 11%” in 2009, conform UNCTAD.
În ceea ce priveste consumul, si acesta este in scadere, in conditiile cresterii somajului in major itatea tarilor.

Citeste si:  Economia Franţei va creşte între 0,75 şi 1% în 2010

Totusi, exista sperante: “Cresterea economiei chineze, in al II-lea trimestru al lui 2009, demonstreaza eficacitatea masurilor de relansare (…), atunci când acestea sunt aplicate rapid si hotarâť, se arata in raport.

“Recomandam mentinerea politicior monetare si bugetare expansioniste”, a adaugat Flassbeck, care a recomandat guvernelor sa intervina mai mult pe pietele locale, pentru a reduce specula.

În ceea ce priveste tarile in curs de dezvoltare, in special tarile africane, UNCTAD le recomanda sa investeasca in “industria verde”.
“Adaptarea la schimbarile climatice poate fi o sursa de venituri”, subliniaza responsabilul diviziei Macroeconomie si Politici de dezvoltare al UNCTAD, Detlef Kotte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close