Criza laptelui provoacă disensiuni în rândul miniştrilor europeni ai Agriculturii

Ministrii europeni ai agriculturii si-au afisat luni (7 septembrie 2009) divergentele cu privire la raspunsurile care trebuie date crizei laptelui, propunerea Frantei si Germaniei vizând introducerea unei noi reglementari a acestui sector fiind primita cu raceala de partenerii europeni, informeaza AFP.

Acest impac intervine intr-un moment in care producatorii de lapte sunt hotarâti sa recurga la greva din cauza lipsei ajutoarelor. O decizie cu privire la oprirea productiei este asteptata joi.

Ministrul suedez al Agriculturii, Eskil Erlandsson, a carui tara asigura in prezent presedintia rotativa a Uniunii Europene, a respins luni (7 septembrie 2009) propunerea prezentata de autoritatile de la Paris si Berlin.

Franta si Germania au propus mentinerea unei reglementari puternice a sectorului lactatelor din Europa, pentru a nu ii lasa pe fermierii expusi la evolutiile de pe piata. Ace asta cu atât mai mult cu cât, la orizontul anului 2015, se preconizeaza eliminarea cotelelor la lapte in Europa.

La sosirea sa la reuniunea de la Bruxelles, ministrul suedez al Agriculturii a vorbit de “speranta” eliminarii oricarei reglementari in sectorul lactatelor din Europa.

Eskil Erlandsson poate conta pe sprijinul tarilor , traditional liberale, din Nordul Europei. Colega sa din Olanda, Gerda Verburg, a avertizat de altfel ca nu va sustine proiectul franco-german “deoarece sunt in favoarea unei piete libere a lactatelor”.

La rândul sau, comisarul european pentru agricultura, danezul Mariann Fischer Boel, s-a opus unei alte idei franco-germane – o inghetare a programatei majorari a cotelor europene in anul urmator.

O parte din agricultori vad in aceasta majorare a plafonului de productie una din cauzele caderii preturilor la lapte, o idee respinsa insa de oficialii de la Bruxelles. “Nu va exista nicio suspendare”, a subliniat comisarul european, apreciind ca o astfel de inghetare nu ar duce nicaieri.

“Vedem clar ca exista un clivaj Nord-Sud la nivelul pozitiilor asupra agriculturii, tarile din Sud fiind puternice sustinatoare ale reglemetarii pietei agricole”, a concluzionat ministrul belgian al Agriculturii, Benoit Lutgen, care se numara in tabara sustinatorilor initiatiei franco-germane.

În plus, Benoit Lutgen a facut un apel pentru ca Mariann Fischer Boel, care promoveaza mai degraba o viziune liberala, sa nu mai fie confirmat pentru un nou mandat in viitoare Comisie Europeana.

Propunerile prezentate luni (7 septembrie 2009) de Franta si Germania vizeaza pastrarea la dispozitia UE a unor instrumente la nivelul stocarii laptelului, atunci când preturile sunt mult prea mici sau cerea este insuficienta.

În acest fel, Parisul si Berlinul vor sa generalizeze in Europa “autorizarea unei contractarii la scara nationala” pentru a fixa un pret minim al laptelului si imbunatatirea procedurilor de etichetare pentru a avea de exemplu o eticheta de genul “lapte produs in Franta”.

“Este indispensabil sa demaram o reflexie aprofundata asupra noii reglementpari a pietelor agricole la scara europeana”, a declarat ministrul francez al Agriculturii, Bruno Le Maire.”Am putut sa facem acest lucru in domeniul finantelor si propun sa fim pionierii noii reglementarii agricole la nivel mondial”, a adaugat oficialul francez.

Aproximativ 800 de agricultori belgieni au manifestat luni (7 septembrie 2009) la Bruxelles pentru a cere sprijinul Europei in fata scaderii preturilor. Problema este ca si agricultorii au viziuni diferite cu privire la atitudinea ce ar trebui adoptata.
Principalul sindicat agricol din Franta, FNSEA, a apreciat ca o greva a laptelului ar fi o aberatie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.