EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Directorii staţiunilor de cercetare dezvoltare agricolă, audiaţi luni de comisia de anchetă privind irigaţiile

Comisia parlamentara de ancheta privind cercetarea modului in care sunt gestionate amenajarile de irigatii si fondurile alocate in sistem a debutat luni (7 septembrie 2009) cu audierile directorilor Statiunilor de Cercetare Dezvoltare Agricola Valu lui Traian din judetul Constanta, statiunii din judetul Teleorman si cea pentru Cultura Plantelor de Nisipuri Dabuleni.

Directorul Institutului de cercetare constantean, Ion Bulica, a precizat ca in zona Dobrogei se obtin productii agricole viabile economic, doar in 2-3 ani din 10, irigatiile fiind deosebit de importante in aceasta zona.

“În judetul Constanta exista amenajari de irigatii pe 150.000 de hectare, dar in 2009 doar o mica suprafata a fost irigata, in jur de 15-17.000 hectare.
În general apa pentru irigatii este folosita pentru irigarea culturilor de paioase, care ocupa o suprafata considerabila de 40-45% si care sunt total nerentabile in momentul de fata”, a spus Bulica.

Acesta a mai precizat ca se impune in zona Dobrogei modificarea structurilor culturilor prin cresterea ponderii culturii porumbului, la peste 35%, a culturii de soia si reducerea paioaselor la un procent de 20-22%.

De asemenea, cheltuielile cu energia electrica in judetul Constanta sunt extrem de ridicate, de peste 650-700 kw.

În opinia directorului statiunii, in afara de modificarea structurii culturilor ar trebui sa se utilizeze mai multe soiuri hibride, in judetul Constanta, cresterea necesarului de ingrasaminte si modernizarea echipamentelor de pompare pentru cresterea randamentelor in sistemul de irigatii precum si excluderea de irigatii a suprafetelor distruse.

“Pe termen scurt ar trebui ca subventiile din sectorul de irigatii pentru judetul Constanta sa fie date diferentiat pe trepte de pompare, iar energia electrica sa fie furnizata de la Centrala Nuclearelectrica de la Cernavoda pentru ca este mai ieftina.
De 6 ani se vorbeste de acest lucru, dar inca nu s-a rezolvat nimic”, a mai spus directorul statiunii de cercetare.

De asemenea, acesta a mai precizat ca la ora actuala nu se cunosc inca tarifele de livrare a apei pentru anul agricol 2009-2010, astfel incât organizatiile sa poate semna contractele de livrare a apei, dar nici daca subventia in sector se va mentine la 700 lei pe hectar, cât este in prezent.

Nu in ultimul rând, Ion Bulica a subliniat ca este nevoie de montarea unor apometre in statiile de livrare a apei pentru irigatii, in conditiile in care apa este platita la ora actuala doar in functie de consumul de energie electrica, nu de consumul real de apa.

În lucrarile comisiei de ancheta privind irigatiile, directorul Institutului din Teleorman, Iulian Negrila, a afirmat ca in zona nu a mai curs o picatura de apa prin sistemul de irigatii din anul 2005, intrucât norma actuala de irigatii este total nerentabila de 1600-1700 lei pe mia de metri cubi.

“Avem nevoie de un raspuns clar de la Ministerul Agriculturii daca poate fi asigurata apa pentru sistemul de irigatii, dar si la cât se ridica costurile acesteor irigatii si ce mai putem amenaja in zona”, a spus Negrila.

De asemenea, directorul Institutului de la Debuleni, Aurelia Diaconu, a solicitat sprijin legislativ pentru derularea unor proiecte de reabilitare in zona, pentru comasrea terenurilor, dar si pentru aplicarea unor pedepse aspre fata de cei care distrug infrastructura de irigatii.

“Am avea nevoie de sprijin pentru derularea unor proiecte de comasare a terenurilor dispersate din zona pentru ca altfel nu se poate iriga. În zona este foarte importanta mentinerea sistemului de irigatii intrucât din cele 74.500 ha, circa 36.000 ha sunt pe soluri nisipoase.

Este o zona cu un potential mare in agricultura, mai ales ca in sistem irigat productiile agricole pot creste de peste 10 ori”, a spus Diaconu.
La lucrarile comisiei de ancheta privind irigatiile au fost chemati luni (7 septembrie 2009) si ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, alaturi de alti reprezentati ai Statiunilor de Cercetare Dezvoltare Agricola.

Presedintele Comisiei de ancheta, Valeriu Tabara, a declarat ca marti a fost chemat la audieri ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, iar joi fostul presedintele al României, Emil Constantinescu.

“Pâna in data de 12 septembrie trebuie sa depunem concluziile acestei comisii de ancheta vizavi de starea actuala a sistemului de irigatii si de derularea programului Romag 98”, a spus Tabara. Comisia a lucrat pentru anchetarea acestor situatii de 67 de zile.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata