Fabrica de radiatoare din aluminiu din Bistriţa concediază 300 de persoane

Fabrica de radiatoare din aluminiu, RAAL Bistrita, este nevoita sa renunte, in luna octombrie2009, la 300 de angajati, din totalul de 1.400, ca urmare a scaderii comenzilor la export cu circa jumatate fata de anul trecut.

RAAL SA este unul din marii producatori de sisteme complete de racire si schimbatoare de caldura (radiatoare, racitoare de ulei, racitoare de aer, condensatoare, racitoare combinate) din tara, societatea infiintându-se in anul 1991, iar din 1995 fiind privatizata.

Conducerea societatii a incercat sa micsoreze, pe cât posibil, efectele crizei, pentru a nu fi nevoita sa apeleze la disponibilizari, programul de lucru fiind redus, o perioada, la 4 zile pe saptamâna.

“Noi lucram 99% pentru export. Piata a suferit o contractie mare din cauza crizei, iar nivelul comenzilor a scazut. Pe acest considerent, trebuie sa ne reasezam nivelul de productie si structura de personal.

Cele mai mari scaderi s-au inregistrat la utilajele pentru constructii, minus 40%, si la utilajele comerciale, cum ar fi autobuzele sau echipamentele de deszapezire sau alte masini speciale.
Practic, nivelul de comenzi a scazut la jumatate fata de anul trecut”, a precizat purtatorul de cuvânt al RAAL Bistrita, Clement Ivanescu.

Chiar daca sunt nevoiti sa renunte la 300 dintre angajati, cei de la RAAL spera ca, in maximum 3-4 luni, sa se simta o crestere a nivelului de productie, care sa le permita sa reangajeze persoanele trimise in somaj.

“Daca va creste nivelul de comenzi ii vom reangaja. În ultima perioada, am inregistrat lunar o crestere de 15-20%. Asteptam rezultate de la programele noi de produse, care sa ne conduca la o crestere.
Un al doilea element favorabil este ca o duce si mai rau concurenta”, a mai spus reprezentantul RAAL SA.

În 2008, RAAL SA Bistrita a exportat aproape 70% dintre produsele sale in Uniunea Europeana, in tari ca Italia, Germania, Cehia, Austria, Finlanda, Olanda si Elvetia, dar un partener important il reprezinta si Statele Unite ale Americii, in special pentru piata utilajelor agricole.

Compania s-a extins in ultimii 3 ani, deschizând noi sectii la Bistrita, dar si in localitatea Prundu Bârgaului, unde s-a achizitionat fosta fabrica de hârtie HICART, pe terenul careia s-a construit o hala de 18.800 metri patrati, investitia ridicându-se la 12 milioane euro.

Cei 300 de angajati care isi vor pierde locul de munca vor fi selectati, proportional, de la fiecare unitate de productie, in functie de nivelul comenzilor existente, acestia urmând sa intre in somaj de la inceputul lunii octombrie.

La sfârsitul lunii august, numarul somerilor din judetul Bistrita-Nasaud a ajuns la aproape 8.500 de persoane, cu peste 5.300 mai multe decât in aceeasi perioada a anului trecut.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.