Hidroelectrica a retehnologizat hidroagregatul de la Ipoteşti

Compania Hidroelectrica a incheiat procesul de retehnologizare a hidroagregatului numarul 4 Ipotesti, al VII-lea obiectiv retehnologizat dintr-un complex de 20, amplasate in 5 centrale pe Oltul Inferior, proiect a carui investitie totala se ridica la 350 milioane euro, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.

Sistemul de functiune reversibila in cascada folosit aici este unic in Europa, iar marti va avea loc receptia lucrarii.
Complexul hidroenergetic va functiona in regim de pompaj, contribuind la aplatizarea curbei de sarcina a Sistemului Energetic National.

Apa de acumulare va fi folosita pentru producerea de energie, apoi, când nevoile de reglaj ale SEN o cer, apa va fi pompata, prin aceleasi turbine, inapoi in acumulare. Prin retehnologizare, randamentul va creste cu peste 2%.

Retehnologizarea hidroagregatului numarul 4 Ipotesti face parte din proiectul de retehnologizare a celor 5 centrale de pe sectorul Slatina – Dunare: Ipotesti, Draganesti, Frunzaru, Rusanesti si Izbiceni.

Puterea instalata pentru fiecare centrala este de 53 Megawati. Fiecare centrala detine 4 grupuri, fiecare cu o putere instalata de 13,25 Megawati.
Dupa retehnologizare, puterea instalata pentru fiecare centrala va creste creste la 57 Megawati (4 grupuri a câte 14,25 Megawati).

Retehnologizarea a inceput in 2005 si se va incheia in 2011. Indicatorii tehnico-economici au fost aprobati prin Hotarâre de Guvern in 2004.
Lucarile au fost incredintate unui consortiu alcatuit din companiile Voith-Siemens Hydro Power Generation si VA-Tech Escher Wyss.
Valoarea intregii investitii este de aproximativ 350 milioane euro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.