MFP a respins în totalitate ofertele băncilor pentru o emisiune de certificate de trezorerie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a respins luni (7 septembrie 2009), in totalitate, ofertele de cumparare depuse de bancile comerciale pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu scadenta la 1 an, potrivit datelor transmise de Banca Nationala a României (BNR).

Emisiunea de titluri de stat a fost in valoare totala de 1,1 miliarde, dar MFP a considerat inacceptabil nivelul dobânzii solicitat de banci.
Oferta totala a bancilor a fost de 1,64 miliarde lei. Valoarea nominala a unui certificat de trezorerie cu discount este de 10.000 lei.

La licitatie au depus oferte de cumparare de titluri de stat 13 dealeri primari – Alpha Bank România, BRD – Groupe Societe Generale, Banca Comerciala Carpatica (BCC), Banca Comerciala Româna (BCR), Banca Transilvania, Bancpost, CEC Bank, Citibank România, ING, MKB Romexterra, Raiffeisen Bank, RBS Bank România si UniCredit Tiriac Bank.

MFP a programat in luna septembrie licitatii pentru emisiuni de titluri de stat – certificate de trezorerie si obligatiuni benchmark – in valoare de sase miliarde lei, dupa ce in luna august a atras din piata peste 2,9 miliarde lei.

Pe 14 septembrie va fi organizata o licitatie pentru certificate de trezorerie, de 1,1 miliarde lei, cu maturitate la 6 luni (7 septembrie 2009).
Pe 17 septembrie este programata o licitatie pentru obligatiuni scadente la trei ani, in valoare de 950 milioane lei, iar pe 21 septembrie – certificate de trezorerie cu scadenta la un an, in valoare de un miliard de lei.

Ultima licitatie este programata pe 28 septembrie, pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount cu maturitate la 6 luni, de 900 milioane lei.
În primele 8 luni din 2009, MFP a atras din piata aproape 51,3 miliarde lei, fata de 12,5 miliarde lei pe intregul an 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.