Munca de sărbători – plătită, orele suplimentare – compensate cu timp liber

Angajatii din sistemul bugetar vor fi platiti pentru munca prestata sâmbata si duminica, precum si de sarbatorile legale cu un spor de 100% din salar iul de baza si nu se compenseaza cu timp liber, potrivit formei finale a proiectului legii privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice.

“Munca prestata in zilele de repaus saptamânal, de sarbatori legale si in celelalte zile in care, in conformitate cu reglementarile in vigoare, nu se lucreaza in cadrul schimbului normal de lucru se plateste cu un spor de 100% din salariul de baza al functiei indeplinite.

Munca astfel prestata si platita nu se compenseaza si cu timp liber corespunzator”, se arata in proiectul de lege postat pe site-ul Guvernului.

Pe de alta parte, orele prestate, in zilele lucratoare, peste durata normala a programului de catre personalul incadrat in functii de executie sau de conducere se compenseaza cu timp liber corespunzator.

Daca munca prestata peste durata normala a timpului de lucru nu a putut fi compensata, insa, cu timp liber, aceasta se plateste in luna urmatoare, cu un spor de 75% aplicat la salariul de baza.

Munca peste program se poate plati doar daca efectuarea orelor suplimentare a fost dispusa de seful ierarhic, fara a se depasi 360 ore anual. În cazul prestarii de ore suplimentare peste un numar de 180 ore anual este necesar acordul sindicatelor reprezentative sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, potrivit legii.

La locurile de munca la care durata normala a timpului de lucru a fost redusa, potrivit legii, sub 8 ore pe zi, depasirea programului de lucru astfel aprobat se poate face numai temporar, fiind obligatorie compensarea cu timp liber core spunzator.

Pe de alta parte, nu pot fi compensati cu timp liber angajatii salarizati prin plata cu ora sau prin cumulul de functii in aceeasi unitate, la functia cumulata.

Personalul care, potrivit programului normal de lucru, isi desfasoara activitatea in timpul noptii, intre orele 22,00 si 6,00, beneficiaza pentru orele lucrate in acest interval de un spor pentru munca prestata in timpul noptii de 25% din salariul de baza daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin 3 ore de noapte din timpul normal de lucru.

Suma sporurilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depasi, in medie, 30% din salariile de baza, soldele la functia de baza sau indemnizatiile lunare de incadrare, dupa caz.

Potrivit noilor reglementari, se stabilesc majorari salariale anuale, astfel incât, ponderea in produsul intern brut prognozat a cheltuie lilor de personal aferente personalului din sectorul bugetar sa se reduca progresiv de la 9,40% in anul 2009, la 8,70% in anul 2010, la 7,97% in anul 2011, la 7,30% in anul 2012, la 6,70% in anul 2013, la 6,30% in anul 2014 si la 6,00% in anul 2015 si in anii urmatori.

În anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor si indemnizatiilor se va face numai pentru acelea care au un nivel mai mic de 705 lei pe luna.

În limita fondurilor bugetare alocate prin bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale, ordonatorii principali de credite repartizeaza pentru personalul bugetar din aparatul propriu si din unitatile subordonate sumele destinate cheltuielilor salariale.

Proiectul de lege va ajunge luni (7 septembrie 2009) in Parlament, urmând ca Birourile Permanente ale celor doua Camere sa stabileasca un calendar al asumarii raspunederii de catre Guvern.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.