Noi reguli în domeniul supervizării bancare ar evita apariţia bulelor speculative

Un nou set de reguli pentru supervizarea bancara ar ajuta la evitarea aparitiei de cicluri de tip boom-and-bust si ar impiedica formarea de “bule” speculative, au apreciat luni (7 septembrie 2009) guvernatorii principalelor banci centrale din lume, informeaza Reuters.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, care a prezidat discutiile pe tema economiei globale care au avut loc la sediul Bancii Reglementelor Internationale (BRI), a apreciat ca perspectivele economiei mondiale s-au imbunatatit dar factorii de decizie nu isi pot permite sa se relaxeze fiind necesar sa continue sa promoveze reforma sistemului financiar.

“Trebuie sa tragem toate lectiile care se impun de pe urma a ceea ce am observat in trecut si sa evitam tocmai fenomenele de tip boom-and-bust pe care le-am inregistrat in trecuť, a declarat Trichet la sfârsitul discutiilor care au avut loc la sediul BRI, institutie denumita si banca centrala a bancilor centrale.

“Trebuie sa evitam acest gen de bule speculative, absenta atentiei fata de riscuri, asumarea de riscuri anormale care au deschis calea pentru bule anormale ale creditului si activelor”, a adaugat Trichet.

Referindu-se la starea de spirit din rândul guvernatorilor de banci centrale reuniti la Basel, dupa reuniunea G20 de la Londra, Trichet a apreciat ca este una de optimism crescut dar si de prudenta.

“Stim deja ca o parte din proiectii au fost usor revizuite in crestere, confirmând ca cea mai mare parte a economiei mondiale a depasit, probabil, perioada de cadere libera care a marcat ultimul trimestru din 2008 si primul trimestru din acest an”, a declarat Trichet.

“Cu toate acestea trebuie sa ramânem prudenti si nu este exclus sa avem in fata un drum cu hopuri”, a adaugat Trichet la sfârsitul reuniunii.
Fondata in anul 1930, Banca Reglementelor Internationale este cea mai veche institutie financiara internationala.

BRI este contraparte pentru tranzactiile financiare derulate de bancile centrale.
În plus, BRI serveste si ca forum pentru facilitarea schimburilor de opinii intre institutiile de emisiune monetara si drept centru de cercetare economica si monetara.
De asemenea, BRI actioneaza, printre altele, si ca agent sau mandatar pentru operatiunile financiare internationale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.