O firmă din Abu Dhabi vrea să cumpere Chartered Semiconductor

O firma de investitii controlata de guvernul din Abu Dhabi a facut luni (7 septembrie 2009) o oferta de 1,8 miliarde dolari pentru preluarea Chartered Semiconductor, unul din cei mai mari producatori mondiali de chip-uri, informeaza AFP.

Advanced Technology Investment Company (ATIC) s-a oferit sa preia fiecare actiune ordinara a Chartered Semiconductor pentru 2,68 dolari Singapore (1,86 dolari USA), evaluând compania la 1,8 miliarde dolari.

Valoarea totala a tranzactiei, asteptata sa se finalizeze in trimestrul patru 2009, se va ridica la aproximativ 3,9 miliarde dolari daca sunt incluse si datoriile si actiunile preferentiale.

Chartered Semiconductor este detinut in proportie de 62% de fondul suveran de investitii din Singapore, Temasek Holdings. Oferta ATIC va trebui aprobata de actionarii Chartered si de Curtea Suprema din Singapore.

“Credem ca având acces la capitalul pe termen lung si celelalte activele ale ATIC, Chartered Semiconductor are oportunitatea de a duce la nivelul urmator performantele si capabilitatile sale”, a declarat presedintele ATIC, Waleed Al Mokarrab.

Prin preluarea Chartered Semiconductor, ATIC isi extinde investitiile din sectorul semiconductorilor, in conditiile in care in luna martie 2009 a cheltuit 2,1 miliarde dolari pentru a prelua 55,6% din actiunile companiei americane Globalfounderies, un joint venture intre Advanced Micro Devices Inc. si ATIC.

Globalfounderies detine o facilitate de productie a chipurilor la Dresda (Germania) si construieste o alta facilitate la New York.
Listata la bursa din Singapore si pe platforma Nasdaq din New York, Chartered Semiconductor produce chipuri pentru cosolele de jocuri video Xbox 360, MP3 si DVD playere.

ATIC nu a exclus o posibila fuziune intre Chartered Semiconductor si Globalfoundries, situatie in care ar lua nastere un rival important pentru TSMC si UMC, doua companii din Taiwan care in prezent controleaza aproximativ doua treimi din piata mondiala a chipurilor evaluata la 20 de miliarde de dolari anual.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.