România sprijină introducerea unei noi reglementări europene în sectorul laptelui

Un numar de 16 state (inclus iv România) din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) s-au declarat luni (7 septembrie 2009) favorabile introducerii unei noi reglementari in sectorul laptelui care sa insoteasca eliminarea sistemului cotelor, sprijinind astfel o initiativa franco¬germana in acest sens, potrivit AFP.

Într-un document distribuit cu ocazia reuniunii de la Bruxelles a ministrilor europeni ai Agriculturii, cele 16 state au estimat ca “noi forme de reglementare la scara europeana vor fi necesare pentru ca sectorul laptelui sa nu depinda numai de regulile pietei”.

Textul, care beneficiaza de sprijinul Austriei, Belgiei, Bulgariei, Estoniei, Finlandei, Frantei, Germaniei, Irlandei, Letoniei, Lituaniei, Luxemburgului, Portugaliei, României, Sloveniei, Slovaciei si Ungariei, apreciaza ca masurile existente de reglementare “au contribuit la evitarea unei prabusiri si mai mari a pietelor, insa nu sunt suficiente pentru a imbunatati situatia cu care s-au confruntat exploatatiile agricole”.

În consecinta, cele 16 state UE cer “raspunsuri pe termen scurt care sa insoteasca eliminarea regimului cotelor la lapte”, dar si facilitarea si sprijinirea relatiilor contractuale la nivelul lantului agroalimentar pentru a preveni astfel “riscurile pietei”.

Concret, Franta ar dori in special generalizarea la nivelul Europei a fixarii unui pret minim intr-o maniera contractuala intre procesatori si producatori.
Aflate la originea acestei initiative, Franta si Germania au obtinut sprijinul majoritatii tarilor din Uniunea Europeana.

În schimb, tarile din Nordul Europei, favorabile unei liberalizarii a pietei laptelui, nu s-au asociat la aceasta initiativa, dovada a divergentelor de opinie care exista in Europa cu privire la viitorul ace stui sector si a agriculturii in general in UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.