Salarizarea absolvenţilor ciclurilor Bologna şi a celor cu studii superioare va fi aceeaşi

Salarizarea absolventilor primelor doua cicluri Bologna si a celor cu studii superioare va fi aceeasi, prevede proiectul legii-cadrul de salarizare unitara a bugetarilor, publicat luni (7 septembrie 2009) pe site-ul guvernului.

Potrivit documentului, absolventii ciclului I (Bologna) cu durata studiilor de 3-4 ani vor fi salarizati “la nivelul absolventilor cu studii superioare de scurta durata (SSD).

Absolventii cu studii superioare de lunga durata (S) vor fi salarizati la fel ca absolventii ciclului II (Bologna) si absolventii ciclului I (Bologna) cu durata studiilor de 5-6 ani.

Prin aceste prevederi, legea-cadru mentionata se pune de acord cu art. 18, alin. (1) si (3) din Legea nr. 288/2004 privind organizarea studiilor universitare, cu modificarile si completarile ulterioare.

Procesul Bologna urmareste armonizarea sistemelor de invatamânt superior pentru a realiza, pâna in anul 2010, un Spatiu European al Învatamântului Superior. Sistemul prevede trei cicluri de invatamânt superior: licenta, master si doctorat.

Citește și
7 Comentarii
 1. alina spune

  in care lege scrie ca absolventii ciclului I Bologna (3-4 ani )vor fi salarizati la nivelul absolventilor de scurta durata, pt ca nici in legea 288/2004 nu este specificat asa ceva

 2. terez spune

  si pe mine ma intereseaza acelasi lucru, ni s-a atras atentia, ca din decembrie, ori ianuarie ni se diminueaza din nou salariile datorita faptului ca suntem absolventi ai ciclului Bologna, ar trebui sa facem Master, ca sa avem salariul de studii superioare.Poate sa-mi dea cineva sfat?

 3. Mirela spune

  Eu am terminat colegiu universitar de 3 ani in 2001 si sunt incadrata la I SSD(studii de scurta durata)cu norma intreaga. Colega mea a absolvit Bologna tot 3 ani si a fost incadrata la S(studii superioare) avand 1/2 norma de bibliotecar. Eu ce pot face in acest caz pentru a mi se echivala studiile dupa 10 ani de munca in biblioteca?

 4. Gigi spune

  @ Mirela
  Facultatea

 5. amaria spune

  Doamne Fereste!

  in strainatate un absolvent de studii superioare pre-Bologna este considerat ca avand Master Aprofundat 1 an, pe langa facultate 3 ani sistem Bologna. Masterul de Specialitate dureaza 2 ani, si pentru pre-Bologna, si pentru Bologna. cum este posibil sa va considerati la nivelul unui absolvent de 4 ani, cei cu doar ciclul I Bologna? din cauza propagandei si bucuriei ca ”s-a scurtat” facultatea, timp de ani de zile absolventii pre-Bologna au avut de suferit pe piata de munca din Romania. Bine ca v-ati trezit la realitate, deoarece exista intr-adevar o diferenta.

 6. andra spune

  amaria, a cui e vina draga ca tu ai terminat facultatea acum 10 ani? sa fii sanatoasa, crezi ca un an in plus te face mai competenta si mai inteligenta?cum e posibil sa ma ma consider la nivelul unuia cu 4 ani?foarte bine, nici materiile pe care le-a studiat pe vremea aceea sunt cam „invechite” asa ca noi suntem mai ” in trend” si mult mai conectati la realitate decat voi..

 7. elena spune

  Am treminat facultatea de 3 ani, pe specializare, in anul 2011,
  am obtinut postul de economist S II dar cu salariul de studii medii cu o majorare de 20%,
  dupa un procse cu institutia de 4 ani si 5 luni am castigat salariul corect conform postului de economist S II.
  Acum eram propusa pt.promovare in luna octombrie 2016, numai ca anumite persoane nu doresc acest lucru spunand ca nu mai pot fi promovata deoarece am facultatea de 3 ani si nu mai pot avansa mai mult de S II.(deoarece facultatea se considera Studii Superioare de scurta durata), iar noi vom ramane pe acelasi post de studii superioare S II.
  Intrebarea mea. Este corect cum procedeaza institutia cu diferentele de studii sup.de scurta durata si studii sup.de lunga durata care este diferenta dintre ele.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.