Supliment exorbitant cerut de constructor la proiectul Mănăstirii Golia: 2 milioane de euro

Firma care lucreaza la reabilitarea Manastirii Golia pe fonduri UE cere de la Consiliul Judetean un supliment exorbitant, de 2 milioane de euro, pentru a continua lucrarile, ducind astfel costurile de la 5, la peste 7 milioane de euro.

.

Aceasta pentru ca Ministerul Culturii a solicitat, abia acum, consolidarea cu tiranti a zidurilor bisericii. Asta dupa ce proiectul CJ fusese aprobat deja spre finantare, iar lucrarile au demarat de multa vreme.
Cauza depasirii bugetului la renovarea Manastirii o reprezinta un aviz dat in 2005 de Ministerul Culturii, imediat dupa depunerea si acceptarea spre finantare a proiectului.

Potrivit reprezentantilor CJ, Ministerul a impus obligativitatea unor lucrari suplimentare, fara insa a aloca si fondurile necesare.

„S-au modificat normele metodologice si au fost actualizate masurile de risc seismic. Ni s-a impus instalarea a 900 metri liniari de tiranti verticali si orizontali in ziduri, pentru a intari rezistenta”, a declarat Georgiana Niculescu, managerul proiectului de reabilitare.

Pentru a complica si mai mult lucrurile, proiectul initial de reabilitare a continut montarea tirantilor, insa Ministerul Dezvoltarii a eliminat-o pentru ca valoarea lucrarilor sa nu devina prea mare.

„Ulterior, Ministerul Culturii s-a spalat pe miini cind ne-a cerut sa facem foraje pentu tiranti si nu a dat bani”, a explicat reprezentanta CJ.

Patronul Constructii Unu, Marian Alexandru, a umflat factura

Conducerea CJ a refuzat ferm suplimentarea cheltuielilor calculata si ceruta de expertul firmei Constructii Unu din Iasi. „Asta este o gaselnita a lui Marian Alexandru (n.r., patronul „Constructii Unu”)”, a declarat Constantin Simirad, presedintele CJ.

Pentru a duce reabilitarea pina la capat, reprezentantii CJ se gindesc la un nou proiect cu finantare europeana. „Vrem sa depunem un alt proiect pentru restaurarea picturii, unde ar putea fi inclusa si montarea tirantilor”, a precizat Niculescu.

Sursa: Ziarul de Iaşi

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.