Cantitatea colectată de lapte de vacă, în scădere cu 7%

0

Cantitatea de lapte de vaca, colectat direct de la exploatatii agricole si centre de colectare de catre unitatile procesatoare, a scazut cu 7%, in iulie 2009, comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, releva datele Institutului National de Statistica.

Totodata, potrivit sursei citate, fata de luna precedenta s-a consemnat o scadere a aceleasi cantitati, cu numai 3% (2.883 tone), in timp ce raportarea valabila pentru primele sapte luni ale anului in curs indica o diminuare cu 6,2% in comparatie cu intervalul similar din 2008.

În iulie 2009, cea mai mare scadere a productiei fata de luna iunie a.c, s-a inregistrat in cazul laptelui de consum, cu 679 tone (-4,2%), urmat de brânzeturi cu 150 tone (-2,3%).

Aceeasi tendinta descendenta a avut-o si cantitatea de brânza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (91,5% din productia totala de brânzeturi), in timp ce productia de smântâna de consum a crescut cu 348 tone (+9,6%) in luna iulie 2009 fata de luna precedenta.

De asemenea, productia de lapte acidulat (iaurt, iaurt de baut, lapte batut si altele) a crescut cu 7,8% (906 tone), la fel si cea de unt, cu 45 de tone (5%), in iulie 2009, fata de luna anterioara.

Comparând datele consemnate in iulie 2008 cu cele din iulie 2009, statistica INS releva faptul ca scaderea productiei colectate de lapte de vaca de unitatile procesatoare a fost de 7%, echivalentul a 7.164 tone.

O scadere a productiei in luna iulie 2009, comparativ cu luna corespunzatoare din anul 2008, se poate mentiona si la brânzeturi – 1.034 tone (-2,1%).

În intervalul mentionat, cea mai mare crestere a productiei s-a inregistrat la unt cu 213 tone (+29,2%), urmat de lapte de consum cu 1.666 tone (+12,2%), lapte acidulat cu 285 tone (+2,3%) si smântâna de consum – 80 tone (+2,1%).

Conform INS, aceste cifre pozitive se datoreaza atât cresterii cantitatii de lapte importat cu 1.890 tone, cât si a cantitatii altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie, cu 1.632 tone.

Scaderi importante au fost semnalate si in cazul comparatiei intre intervalul ianuarie – iulie 2008/2009.
Astfel, cantitatea colectata de lapte de vaca colectata de catre procesatori a scazut cu 6,2% (40.002 tone) in primele 7 luni ale anului in curs, fata de perioada similara din 2008.

Cea mai mare scadere a productiei poate fi mentionata la brânzeturi a caror cantitate produsa in perioada mentionata din 2009 s-a diminuat cu 1.099 tone (-2,6%) fata de perioada corespunzatoare din anul 2008.
Cantitatea de brânza obtinuta exclusiv din lapte de vaca (92,8% din productia totala de brânzeturi) a avut aceeasi tendinta descendenta.

Totodata, productiile de lapte acidulat si de smântâna de consum s-au mentinut din punct de vedere cantitativ, in intervalul 1 ianuarie – 31 iulie 2009, la valori apropiate de cele realizate in perioada corespunzatoare din anul precedent.

Statistica INS releva faptul ca doua produse lactate s-au remarcat prin cresteri semnificative ale productiei realizate in perioada analizata, comparativ cu perioada similara din 2008: untul cu 1.233 tone (+26,9%) si laptele de consum cu 16.554 tone (+14,5%).

Evolutia se datoreaza atât cresterii cantitatii de lapte importat cu 18.767 tone (+79,3%), cât si a altor materii prime utilizate in procesul de fabricatie cu 4.765 tone (+10,9%).

Pentru elaborarea cercetarii, INS a luat in calcul informatii colectate de la circa 400 operatori economici care cumpara lapte integral sau, in unele cazuri, produse lactate, direct de la exploatatiile agricole, de la unitati sau centre de colectare ori din import, in vederea transformarii acestora in produse lactate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.