Circa 2.000 de întreprinderi au beneficiat de scutirea de la plata CAS

0

Circa 2.000 de intreprinderi au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru o perioada de maxim 3 luni in cursul anului 2009 pentru veniturile pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului, adica a celor aflati in somaj tehnic, salvându-se astfel peste 111.000 de locuri de munca, a declarat marti (8 septembrie 2009) ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Declaratia a fost facuta dupa intâlnirea cu ministrul pentru Ocupare din Suedia, Sven Otto Littorin, cu care a discutat despre incluziunea pe piata muncii in contextual crizei economice care afecteaza toate statele membre ale UE.

“Cele mai recente date pe care le avem ne arata ca, incepând cu 1 aprilie 2009, si pâna in prezent 1.894 de intreprinderi au beneficiat de aceasta facilitate pentru 111.125 de lucratori si cifrele sunt inca preliminare”, a spus Sârbu.

Aceasta masura, alaturi de schemele de ajutor de stat finantate din Fondul Social European – POS Dezvoltarea Resurselor Umane au contribuit cel mai mult la o situatie nu tocmai grea pe piata muncii, a apreciat ministrul Muncii.

Astfel, România inregistreaza un somaj de circa 6,3 – 6,4%, in prezent, ceea ce inseamna o rata care este controlabila, potrivit lui Sârbu.
În plus, seful de la Munca a subliniat ca la rectificarea bugetara din august a adaugat la bugetul de somaj sumele necesare platii tuturor indemnizatiilor.

“Cred ca daca situatia economica va inregistra un usor progres in ultimul trimestru s-ar putea chiar sa nu folosim in intregime alocata pentru indemnizatia de somaj”, a precizat el.

Ministrul Muncii a spus ca omologul sau din Suedia si-a manifestat interesul pentru modul in care România a gestionat in aceste 8 luni problemele pietei muncii.

Au fost apreciate inclusiv masurile de protectie sociala pe care România le-a luat in acest an, respectiv pensia sociala minima garantata si prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, masuri care exista si in Suedia.

“Ceea ce a iesit in evidenta in legatura cu una dintre masurile cu efectele cele mai bune pe piata muncii in aceasta perioada a fost scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru o perioada de maxim 3 luni in cursul anului 2009, pentru veniturile pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului, adica a celor aflati in somaj tehnic”, a spus Sârbu.

O alta tema abordata, potrivit ministrului, a fost aceea ca pâna la sfârsitul presedentiei suedeze se doreste inregistrarea unor progrese in ceea ce priveste dialogul in legatura cu o noua directiva privind timpul de munca.
“Au existat dezbateri care nu s-au soldat cu atingerea acestui obiectiv”, a adaugat el.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.