EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,11 RON
(+0.12%)
GBP
5,36 RON
(+0.04%)
CHF
4,50 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(+0.44%)
BYN
1,67 RON
(+0.12%)
CAD
3,07 RON
(+0.21%)
RSD
0,04 RON
(-0%)
AUD
2,94 RON
(+0.42%)
JPY
0,04 RON
(+0.22%)
CZK
0,18 RON
(-0.19%)
INR
0,05 RON
(0%)

Circa 2.000 de întreprinderi au beneficiat de scutirea de la plata CAS

Circa 2.000 de intreprinderi au beneficiat de scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru o perioada de maxim 3 luni in cursul anului 2009 pentru veniturile pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului, adica a celor aflati in somaj tehnic, salvându-se astfel peste 111.000 de locuri de munca, a declarat marti (8 septembrie 2009) ministrul Muncii, Marian Sârbu.

Declaratia a fost facuta dupa intâlnirea cu ministrul pentru Ocupare din Suedia, Sven Otto Littorin, cu care a discutat despre incluziunea pe piata muncii in contextual crizei economice care afecteaza toate statele membre ale UE.

“Cele mai recente date pe care le avem ne arata ca, incepând cu 1 aprilie 2009, si pâna in prezent 1.894 de intreprinderi au beneficiat de aceasta facilitate pentru 111.125 de lucratori si cifrele sunt inca preliminare”, a spus Sârbu.

Aceasta masura, alaturi de schemele de ajutor de stat finantate din Fondul Social European – POS Dezvoltarea Resurselor Umane au contribuit cel mai mult la o situatie nu tocmai grea pe piata muncii, a apreciat ministrul Muncii.

Astfel, România inregistreaza un somaj de circa 6,3 – 6,4%, in prezent, ceea ce inseamna o rata care este controlabila, potrivit lui Sârbu.
În plus, seful de la Munca a subliniat ca la rectificarea bugetara din august a adaugat la bugetul de somaj sumele necesare platii tuturor indemnizatiilor.

“Cred ca daca situatia economica va inregistra un usor progres in ultimul trimestru s-ar putea chiar sa nu folosim in intregime alocata pentru indemnizatia de somaj”, a precizat el.

Ministrul Muncii a spus ca omologul sau din Suedia si-a manifestat interesul pentru modul in care România a gestionat in aceste 8 luni problemele pietei muncii.

Au fost apreciate inclusiv masurile de protectie sociala pe care România le-a luat in acest an, respectiv pensia sociala minima garantata si prelungirea cu 3 luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj, masuri care exista si in Suedia.

“Ceea ce a iesit in evidenta in legatura cu una dintre masurile cu efectele cele mai bune pe piata muncii in aceasta perioada a fost scutirea de la plata contributiilor si impozitelor la bugetul de stat si bugetul asigurarilor sociale pentru o perioada de maxim 3 luni in cursul anului 2009, pentru veniturile pe perioada intreruperii temporare a activitatii angajatorului, adica a celor aflati in somaj tehnic”, a spus Sârbu.

O alta tema abordata, potrivit ministrului, a fost aceea ca pâna la sfârsitul presedentiei suedeze se doreste inregistrarea unor progrese in ceea ce priveste dialogul in legatura cu o noua directiva privind timpul de munca.
“Au existat dezbateri care nu s-au soldat cu atingerea acestui obiectiv”, a adaugat el.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata