Cum să scapi de creditori în criză. Falimentul ca strategie

– Unii oameni de afaceri de pe piaţa locală apelează, în momentul de faţă, la o strategie mai puţin ortodoxă de a scăpa de datoriile mari pe care le au faţă de anumiţi parteneri de business.

– Înainte de a-şi împinge firma în procedura de insolvenţă şi, automat, în faliment, aceştia îşi înfiinţează noi firme, cel mai adesea pe numele altor persoane, pe care îşi transferă atât contractele importante (furnizorii şi clienţii strategici), cât şi o parte din active.

.
Transferul este camuflat atât de bine încât creditorii rămaşi să execute firma intrată în faliment rămân, practic, “cu buza umflată”, nereuşind să recupereze mare lucru din datorii. Potrivit mai multor surse din piaţa avocaturii de business, fenomenul este relativ extins în prezent.

Avocatul Arin Octav Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă din România (UNPIR), spune că a auzit în această perioadă de încercări extrem de ingenioase de sustragere de la plata datoriilor, de genul unor divizări urmate de fuziuni cu firme offshore.

Criza le-a dat unor administratori de firmă temeiul legal pentru intrarea în faliment, fără să-şi mai atragă răspunderea cu patrimoniul personal. Unii se folosesc de această oportunitate pentru a scăpa şi de datorii şi de răspundere”, explică avocatul Nicolae Scorei, managing partner al firmei de avocatură Scorei&Asociaţii.

Dacă până acum creditorii obţineau atragerea răspunderii personale a administratorului, judecătorii tind să le dea dreptate în perioada de criză administratorilor care invocă deteriorarea condiţiilor de piaţă.

“Se practică, în momentul de faţă, această operaţiune ilegală, chiar dacă nu la o scară foarte mare. Este un gen de inginerie financiară deşteaptă. Creditorii au însă instrumente prin care se pot opune”, spune şi Gheorghe Piperea, avocat specializat în cazuri de insolvenţă.

Fenomenul înfiinţării de noi societăţi care să preia contractele profitabile ale unor firme încărcate de datorii se vede şi în numărul relativ mare al firmelor nou-înfiinţate într-un an de criză. În primul semestru din 2009, numărul societăţilor nou-înfiinţate a scăzut cu doar 15% faţă de perioada similară a anului trecut, de la 76.200 în S1 2008 la 63.400 în S1 2009.

“În momentul de faţă, multe firme sunt «paralizate», din cauza datoriilor şi a acţiunii creditorilor care solicită blocarea de conturi. Unii preferă să-şi divizeze societăţile pe arii de activitate, astfel încât să-şi creeze lichidităţi pe noi firme”, spune avocatul Nicolae Scorei.

Integral în Business Standard

Loading...
Citește și
loading...
1 Comentariu
  1. Virtual Man spune

    Insolventa atrage dupa sine automat falimentul?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.