Din 2010, România rămâne fără ajutoarele de stat în agricultură

România nu va mai putea acorda ajutoare de stat in agricultura incepând din 2010, a anuntat marti (8 septembrie 2009) ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu, la Comisia parlamentara de ancheta privind irigatiile.

“Comisia Europeana a respins acordarea oricarui ajutor de stat, incepând din 2010, in agricultura, inclusiv cele acordate in sectorul de irigatii, in ciuda demersurilor facute pentru prelungirea acestora”, a spus Sârbu.

Acesta a precizat ca Ministerul Agriculturii cauta alte solutii pentru acordarea altor forme de sprijin pe hectar, precum imbunatatirea accizei la motorina sau alte forme acceptate de UE.

“Subventiile pe hectar de la UE vor fi acordate in continuare si in 2010, acestea fiind in crestere treptat pâna la nivelul celor din UE, dar pentru irigatii nu se va mai putea subventiona nici curentul si nici apa”, a mai adaugat Ilie Sârbu.

Potrivit sursei citate, in sectorul de irigatii pot fi facute investitii prin PNDR, prin masura 125.

Acesta a mai spus ca va fi dificil pentru organizatiile utilizatorilor de apa (OUAI) din 2010, din cauza lipsei acestor ajutoare, dar vor fi acoperite de subventiile pe care ministerul le aloca anual.

MAPDR subventiona pentru OUAI cu 90% costurile cu energia pentru irigatii si cu 80%% tariful mutianual al apei. “Toate aceste ajutoare reprezentau aproximativ 30% in costuri, adica subventia pe care o dam noi in mod firesc”, a adaugat Ilie Sârbu.

Valentin Apostol, directorl general in MAPDR in sectorul de imbunatatiri funciare, a precizat ca raspunsul CE privind sistarea ajutoarelor de stat in domeniul irigatiilor a venit in urma cu 10 zile.

“La ora actuala pregatim un studiu de fezabilitate pentru a folosi alimentarea gravitationala in sistemul de irigatii pe cele 240,000 de ha functionale dar si pentru identificarea de noi surse de apa din lacurile de acumulare astfel incât sa putem elimina din consumul mare de energie care se inregistreaza in acest moment in sistem”, a spus Apostol.

De asemenea, reprezentantul MAPDR a mai spus ca este in lucru o forma de sprijin pentru recuperarea cheltuielilor facute deja de OUAI in modernizarea sistemului de irigatii.

“Aceste modernizari facute de AOUI nu se incadreaza in prevederile OUG 123 privind reparatiile si amenajarile din sistemul de irigatii si vrem sa-i ajutam sa isi recupereze aceste cheltuieli pe care le-au facut deja”, a spus Apostol.
Conform tratatului de aderare la UE, ajutoarele de stat au putut fi acordate 3  ani dupa aderare.

Loading...
loading...
Citește și
Loading...
loading...
1 Comentariu
  1. mike spune

    Este interesant ca se folosesc 2 masuri ca deobicei. In UE in tarile bogate se dau ajutoare de la stat pentru agricultura. La noi s-a desfiintat agricultura, la ce ne-ar mai trebui ea? Sunt vreo trei firme mari care cumpara ce se mai produce, la un pret mic, iar cand e necesar se revinde la de 3-4 ori pretul. Asa se fac banii in agricultura nu castiga cei ce muncesc pamantul ci speculantii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.