Oligarhul rus Deripaska dezvăluie adevărul privind “perdaful” care i-a fost tras de Putin

Omul de afaceri rus Oleg Deripaska afirma ca imaginile de la renumita sedinta din Pikalevo, unde el ar fi primit un “serios perdaf” din partea premierului Putin, nu corespund realitatii.

“În realitate, lucrurile au stat altfel”, a declarat Deripska, intr-un interviu acordat ziarului Vedomosti. Totodata, Deripaska a subliniat ca si fara interventia lui Putin conflictul cu partenerii din Pikalevo putea fi solutionat.

Povestea cu vizita pe care, potrivit autoritatilor ruse, Putin a fost pur si simplu nevoit sa o faca la Pikalevo a devenit una dintre cele mai rasunatoare “actiuni sociale” ale premierului de la inceputul crizei economice.

Dupa cum afirmau mass-media si Casa Alba, seful guvernului rus i-a obligat practic pe Deripska si pe partenerii sai de afaceri sa semneze un contract privind livrarile de combustibil pentru Uzina de Ciment din Pikalevo si pentru plata salariilor restante.

Totodata, unele mass-media independente afirmau la acea data ca acest contract ar fi fost chiar in avantajul lui Deripaska.
În schimb, din punct de vedere al imaginii, lucrurile au fost prezentate foarte categoric: toti isi aminteau cum Putin i-a inmânat lui Deripaska pentru semnarea documentului propriul stilou, pentru a-l cere apoi inapoi.

Cuvintele premierului “da-mi stiloul inapoi” au facut imediat inconjorul mass-media si a blogurilor.

Potrivit cotidianului rus Politkom, in ultimul timp in jurul omului de afaceri Deripaska a inceput un nou razboi informational, iar interviul din Vedomosti reprezinta un pas in aceasta confruntare, adica o replica a lui Deripaska la presiunile exercitate de oponenti.

Deripska are din ce in ce mai multi oponenti, subliniaza Politkom, mentionând in acest sens recentul raport analitic “Rusia post-Pikalevo”, in care se vorbeste despre dependenta autoritatilor ruse de businessul oligarhic si se recomanda renuntarea la aceasta dependenta.

Multi analisti au descoperit in acest raport referinte directe la Deripaska drept cel mai marcant reprezentant al respectivului business oligarhic.

De asemenea, potrivit unor surse de informatie din cadrul Administratiei prezidentiale, pe care le invocau o serie de publicatii, raportul constituia o fundamentare ideologica a “ofensivei” din partea statului in general si a lui Putin personal la adresa a 2 oligarhi: Oleg Deripaska si Serghei Cemezov, presedintele “Rostehnologhii”.

Dupa aparitia acestui raport, impotriva lui Deripaska au inceput sa fie trimise tot felul de “rapoarte” anonime sau aproape anonime, sub forma de anchete jurnalistice.

Potrivit informatiilor neoficiale, anturajul lui Deripaska povestea ca omul de afaceri a “primit provocarea” si nu intentioneaza sa cedeze, deoarece acest lucru ar fi presupus renuntarea la o buna parte din proprietatile care au fost achizitionate de Deripaska inainte de izbucnirea crizei si pe care acum incearca sa si le imparta “binevoitorii” sai.

Semnificativ este, potrivit Politkom, ca aceasta lupta ramâne una oarecum ascunsa. Daca “partea ofensiva” il numeste direct pe Deripaska tinta a atacurilor sale, omul de afaceri nu dezvaluie, nici macar in interviul vehement din Vedomosti, cine este adversarul sau.

Deripaska evita si problema privind incercarea de a uni sub egida statului actiunile sale in domeniul metalurgic cu cele ale companiei “Metalloinvest” conduse de Aliser Usmanov si ale companiei “Nornikel”, idee impotriva careia Deripaska s-a pronuntat de la bun inceput.

În sfârsit, in interviul din Vedomosti, Deripaska declara ca toate problemele legate de productia intreprinderilor din Pikalevo puteau fi solutionate si fara o vizita a lui Putin.
“Pur si simplu cineva a dorit sa profite in interes propriu de aceasta situatie. Cine, nu stiu”, a explicat Deripaska vizita lui Putin.

De asemenea, omul de afaceri s-a aratat de acord cu jurnalistii de la Vedomosti, potrivit carora Putin a creat un precedent periculos.
Însusi premierul Putin a motivat sosirea sa la Pikalevo prin aceea ca “autorii faptelor” trebuiau sa vada cu ochii proprii intreprinderile pustii din oras.

Mass-media subliniau, insa, ca vizita lui Putin la Pikalevo atesta ca Putin urmareste cu atentie marele business.
Recent, intr-un amplu articol publicat in Russki Newsweek, se afirma ca vizita lui Putin pe post de “vrajitor bun” in “orasul in depresie” ar fi fost planificata chiar de staff-ul premierului, care considera ca aceasta ar putea avea urmari pozitive pentru imaginea lui Putin ca “luptator pentru drepturile poporului”.

Astfel, subliniaza in final Politkom, rezulta ca presiunile la adresa lui Deripaska se intetesc.
Daca inainte omul de afaceri era “acoperit” de Putin, acum premierul pare sa nu mai faca acest lucru. În caz contrar, de ce era nevoie ca Deripaska sa dezvaluie amanunte atât de nepotrivite privind vizita premierului la Pikalevo?

Totusi, ramâne intrebarea: cine il ataca pe Deripaska si pe cine dintre cei care au folosit in scopuri personale intâmplarea de la Pikalevo nu-l stie Deripaska?

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.