Piaţa globală a muncii, înr-un “punct de cotitură

Piata globala a muncii este intr-un punct de cotitura, in conditiile in care angajatorii din aproape jumatate din tarile lumii se asteapta la cresteri nete ale fortei lor de munca in urmatoarele 3 luni, potrivit un studiu realizat de compania de recrutare Manpower si preluat de cotidianul britanic Financial Times (FT).

În timp ce angajatorii asiatici, cu exceptia celor din Japonia, vorbesc despre perspective de angajare optimiste, in Europa, exista semne de revenire, chiar daca lente.

De partea americana, angajatorii ramân reticenti la reluarea angajarilor. Potrivit Manpower, in Marea Britanie, angajatorii vorbesc despre planuri imbunatatite de angajare pentru prima data in ultimii trei ani, oferindu-le celor care cauta de lucru o farâma de speranta in pofida somajului in crestere.

Astfel, sectorul financiar si de afaceri din Marea Britanie trimit “semnale pozitive” pentru prima data de la colapsul bancii americane Lehman Brothers, in urma cu un an.

Angajatorii din 17 tari dintre cele 35 care au intrat in studiul bazat pe interviuri realizate cu 72.000 de companii, se asteapta la angajari in urmatoarele trei luni, dupa mai multe trimestre de pierderi de slujbe.

Un studiu separat, realizat in 34 de tari de catre Antal, o alta agentie de recrutare, a relevat ca perspectivele de locuri de munca pentru profesionisti si manageri se imbunatatesc pentru prima data din toamna trecuta.

“În momentul de fata ne aflam intr-un moment de cotitura. Exista dorinta de a angaja oameni in majoritatea economiilor importante si asa se va intâmpla. Problema este daca acest lucru este sustenabil”, explica Jeffrey Joerres, directorul Manpower.

Pentru Joerres, problema cruciala este daca piata muncii globala poate sustine o revenire fara ajutorul Americii.
În trecut, America a scos lumea din recesiune, insa de data aceasta angajatorii americani ramân precauti in privinta perspectivelor de angajare, desi raul cel mare in privinta pierderii locurilor de munca pare sa fi trecut.

În Asia, intentiile de angajare sunt cele mai evidente in India, insa ele sunt pozitive si in Singapore, China, Australia si Hong Kong. Pe piata europeana a muncii, revenirea pare mai lenta, in pofida semnelor de redresare economica in Franta si Germania.

Astfel, se asteapta ca patru cincimi din angajatorii de pe continentul european sa nu faca schimbari in ceea ce priveste angajatii, un declin si mai pronuntat fiind asteptat in Spania, Irlanda si România, potrivit FT.

În opinia lui Joerres, chiar daca la nivel global, unele dintre datele economice sugereaza ca va exista o cerere de forta de munca, viitoarele doua trimestre vor stabili cât de puternica este aceasta tendinta.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.