EUR
4,84 RON
(-0.03%)
USD
4,27 RON
(+0.44%)
GBP
5,38 RON
(+0.49%)
CHF
4,53 RON
(+0.42%)
BGN
2,47 RON
(+0.15%)
BYN
1,76 RON
(+0.22%)
CAD
3,15 RON
(+0.15%)
RSD
0,04 RON
(-0.12%)
AUD
2,97 RON
(+0.12%)
JPY
0,04 RON
(+0.78%)
CZK
0,18 RON
(-0.14%)
INR
0,06 RON
(+0.39%)

Prima rachetă spaţială românească va fi lansată în luna octombrie 2009

Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) va lansa în luna octombrie 2009, de pe Marea Neagră, prima rachetă spaţială denumită Helen, care reprezintă repetiţia finală pentru o competiţie astronautică în valoare de 30 milioane de dolari, iniţiată de corporaţia Google – a anunţat miercuri (9 septembrie 2009) într-o conferinţă de presă, preşedintele ARCA, Dumitru Popescu.

Competiţia americană de astronautică – denumită Google Lunar X Prize – a fost lansată în anul 2007 şi vizează lansarea unei rachete care să trimită pe Lună un robot având capacitatea să aselenizeze, să se deplaseze pe suprafaţa selenară 500 de metri şi să transmită imagini foto şi video.

Potrivit preşedintelui ARCA, Helen este o rachetă spaţială realizată în 3 trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiul cosmic. În timpul competiţiei Google Lunar X Prize, aceasta va ajunge pe Lună în 3 zile, iar în timpul exerciţiului din Marea Neagră va ajunge în spaţiu în 2 ore.

Realizatorii acestui experiment nu cunosc încă data exactă de lansare a rachetei, aceasta depinzând în mare măsură de condiţiile meteo.

Marina Militară va transporta în largul Mării Negre ansamblul de lansare – format din racheta Helen şi balonul purtător -, precum şi echipa ARCA. La această fază a operaţiunii vor participa două nave militare de mari dimensiuni şi trei ambarcaţiuni uşoare.

Echipamentul va fi descărcat de pe nave pe suprafaţa mării, acolo unde va începe umflarea balonului şi alimentarea treptelor rachetei cu combustibil ecologic compus din apă oxigenată în concentraţie de 70%. Întregul ansamblu are o greutate de lansare de peste 2.000 kg.

‘Pe parcursul desfăşurării operaţiunilor de lansare, traficul aerian din zonă va fi întrerupt, lucru realizat de ROMATSA şi Aviaţia Militară.

Această măsură este necesară pentru desfăşurarea în condiţii de deplină siguranţă a lansării’, a spus Dumitru Popescu, adăugând că racheta va fi transportată în stratosferă, la 14.000 m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat la ARCA.

El a mai precizat că, în stratosferă, motorul primei trepte va fi iniţiat şi va accelera racheta la o viteză supersonică. După terminarea combustibilului primei trepte, automatul de bord va declanşa pornirea celei de-a doua trepte, urmată de treapta a treia.
Această a treia treaptă este cea care transportă sarcina utilă, formată din capsula presurizată European Lunar Lander (ELL).

Capsula transportă echipamente de urmărire şi telemetrie prin radio şi satelit, camere de luat vederi etc. Ea va fi scoasă în spaţiu de treapta a treia, urmând apoi procedura de reintrare în atmosfera terestră şi de aterizare în Marea Neagră, prin paraşutare.

În acest timp, balonul purtător va începe procedura de coborâre. Toate elementele sistemului vor fi urmărite prin telemetrie radio şi prin sateliţi de telecomunicaţie.

Racheta Helen, care se află în prezent la Râmnicu Vâlcea, a fost proiectată şi construită de ARCA folosind fonduri exclusiv private, obţinute din sponsorizări şi donaţii. Statul român nu a participat financiar la realizarea acestui proiect sau la operaţiunile de lansare. Fiind un proiect privat, ARCA nu a dezvăluit valoarea sa.

ARCA este o organizaţie neguvernamentală, lider naţional în domeniul cercetării aerospaţiale, care a participat, începând cu anul 2002, la cea mai prestigioasă competiţie de astronautică, Ansari X Prize, în cadrul căreia este unul dintre competitorii importanţi.

ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo şi Haas-ELE.

Operaţiunea de lansare, extrem de complexă şi fără precedent pentru România, va fi efectuată de ARCA, sprijinită de Marina Militară, ROMATSA şi Aviaţia Militară.

Citește și
2 Comentarii
 1. ARCA=tzeapa spune

  Asociatia romana de cosmonautica ARCA nu dispune de ingineri de valoare. Este suficient sa rasfoiti urmatorul topic de forum:

  forum.softpedia.com/index.php?showtopic=578342

  pentru a va convinge de slaba pregatire teoretica a celor de la ARCA. Acesti entuziasti ai spatiului pur si simplu nu sunt constienti la ce s-au bagat. Ignora legile fizicii.
  Asa zisul motor original folosit de ei este o simpla jucarie. Ma mir cum de nu le este rusine sa isi faca atita reclama prin ziare.

 2. Opriti Lansarea spune

  Incercati sa opriti lansarea rachetei HELEN construita de echipa ARCA. De ce? Raspunsul il gasiti aici: stiinta.info/forum/index.php?topic=3829.0

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata