Prima turbină eoliană plutitoare inaugurată în Marea Nordului

Prima turbina eoliana plutitoare a fost inaugurata marti (8 septembrie 2009) in largul Norvegiei, noul concept promitând sa elimine toate elementele negative asociate in mod traditional cu aceasta forma de energie, a anuntat compania petroliera norvegiana StatoilHydro, informeaza AFP.

Hywind a fost inaugurata de ministrul norvegian al Petrolului si Energiei, Terje Riis-Johansen, la 10 kilometri in largul Karmoey, o insula in sud-vestul Norvegiei.

În lume exista deja turbine eoliene offshore, amplasate pe un suport fix pe fundul marii la câtiva zeci de metri sub nivelul apei, insa Hywind este primul proiect de turbina eoliana plutitoare, care poate fi utilizat in ape cu o adâncime de 120 pâna la 700 de metri.

“Aceasta tehnologie ofera câteva avantaje importante: nu este necesar ca turbinele sa fie amplasate in zonele de coasta, putând fi amplaste in zonele care nu sunt folosite de alti utilizatori precum pescari sau pasari, fiind complet ecologice”, a declarat resposnabilul pentru energia eoliana de la StatoilHydro, Anne Stroemmen Lycke.

Practic, turbina eoliana plutitoare este echipata cu un rotor de 40 de metri care este amplasat la o inaltime de 100 de metri deasupra apei. Partea scufundata a instalatiei consta intr-un tub cu o lungime de 100 de metri in care a fost plasat balast (apa si roci) pentru stabilizarea instalatiei.

Japonia, Coreea de Sud, California, coasta de est a SUA si Spania figureaza printre regiunile unde aceasta tehnologie ar putea fi exportata, sustine StatoilHydro. Grupul norvegian a precizat ca Hywind nu va demara productia decât in urmatoarele saptamâni.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.