Producţia industrială, cu 6,9% mai mică

Productia industriala (serie bruta) a crescut in luna iulie fata de luna precedenta cu 0,9% si a ramas la acelasi nivel ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, informeaza Institutul National de Statistica (INS) intr-un comunicat remis marti (8 septembrie 2009).

Efectele crizei sunt evidentiate de faptul ca productia industriala a scazut cu 6,9% fata de nivelul atins in luna iulie 2008.

Productia industriala, serie ajustata, a ramas la acelasi nivel comparativ cu luna precedenta, in timp ce sectoarele industriale care au inregistrat cresteri sunt industria extractiva si industria prelucratoare (3,2%, respectiv cu 1,5%), precum si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (2,3%).

Sporuri s-au inregistrat in industria bunurilor intermediare (+3,0%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+2,5%) si industria bunurilor de capital (+2,4%).

Industria bunurilor de uz curent si industria energetica au scazut cu 2,9%, respectiv cu 1,2%.

Productia industriala, serie ajustata, a scazut comparativ cu luna iulie 2008 cu 6,9% din cauza regresului din industria extractiva (-16,0%) si din industria prelucratoare (-7,3%).
A crescut cu 8,9% productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat.

Si pe mari ramuri industriale, in intervalul iulie 2008 – iulie 2009 cuvântul de ordine au fost scaderile, cifrate in industria bunurilor de folosinta indelungata la -15,4%, in industria bunurilor intermediare, la -9,9% si in industria bunurilor de uz curent la -8,4%.

Industria energetica a crescut cu 2,8%, in timp ce industria bunurilor de capital a ramas la acelasi nivel.

În primele 7 luni ale anului in curs, comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, productia industriala (serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate), a scazut cu 9,7% din cauza diminuarilor inregistrate de industria prelucratoare (-12,0%) si de industria extractiva (-9,1%).

Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a crescut cu 1,3%. În acelasi interval, pe marile grupe industriale s-au inregistrat scaderi la toate categoriile de bunuri:

industria bunurilor de folosinta indelungata (-17,7%), industria bunurilor intermediare (-15,9%), industria bunurilor de uz curent (-8,2%), industria bunurilor de capital (-7,1%) si industria energetica (-2,8%).

INS precizeaza ca datele pentru calcularea nivelului productiei industriale se colecteaza de la circa 10000 operatori economici cu activitate principala de industrie, iar eroarea maxim admisa a estimarilor este de ± 3%.

De asemenea, INS informeaza ca datele sunt provizorii si pot fi periodic revizuite pe baza rectificarilor ce se efectueaza retroactiv de catre operatorii economici din esantion.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.