Revista GQ interzice publicarea unui articol despre ascensiunea la putere a lui Putin

Conducerea casei editoriale Conde Nast a interzis publicarea in versiunea ruseasca a revistei americane GQ pe luna septembrie 2009 a unui articol-ancheta semnat de faimosul reporter de razboi Scott Anderson, despre exploziile din blocurile de locuinte din Rusia in septembrie 1999, de la comiterea carora se implinesc luna aceasta 10 ani.

Acestea – in opinia nu doar a jurnalistului de la GQ – au contribuit in mod decisiv la ascensiunea la putere a lui Vladimir Putin, practic, un necunoscut la acea vreme, relateaza marti Gazeta.ru.

În articolul intitulat “Vladimir Putin – ascensiunea misterioasa la putere” (“Vladimir Putin’s Dark Rise to Power”), care a aparut in editia americana, Scott Anderson se bazeaza pe marturiile lui Mihail Trepaskin, un ofiter disident din FSB (Serviciul Federal de Securitate), care in prezent ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea pentru “divulgarea secretului de stat” intr-un lagar de munca din Siberia.

“Exploziile au fost urmate de un val de frica si panica; acesta l-a propulsat atunci pe aproape necunoscutul Vladimir Putin in vârful puterii ruse.
Imediat insa dupa aruncarea in aer a blocurilor de locuit au aparut dubii, precum si probe surprinzatoare care dovedeau ca acestea au fost puse la cale de persoane care actionau in favoarea guvernului rus”, se mentioneaza in articol.

Citeste si:  Venezuela: SUA nu sunt încă pregătite să îl recunoască pe Maduro drept preşedinte

Dupa cum a relatat National Public Radio, in data de 23 august, juristul Conde Nast, Jerry S. Birenz, a trimis redactorilor o circulara prin care le cerea sa elimine acest material de presa din versiunea rusa a GQ pe luna septembrie, dupa ce revista fusese deja pusa in vânzare in Occident.

A fost interzisa postarea articolului cu pricina pâna si pe site-ul-mama al GQ in limba engleza, precum si difuzarea in Rusia a unor copii dupa versiunea tiparita in Occident a GQ.

“Toate acestea m-au luat prin surprindere. Deodata mi-a devenit clar ca ei vor sa publice articolul, dar in asa fel incât sa treaca neobservat”, a marturisit Scott Anderson, in vârsta de 50 de ani.
El a publica si la Vanity Fair si a fost in misiuni de presa in mai multe puncte fierbinti, inclusiv in Cecenia.

Citeste si:  Tenis: Horia Tecău, în sferturile probei de dublu la Washington

Conde Nast s-a abtinut de la orice comentariu in legatura cu acest scandal, care a luat amploare pe masura difuzarii articolului in blogosfera, intrucât bloggerii rusi din America au tradus integral varianta tiparita a articolului din GQ si l-au difuzat in Rusia.

Purtatorul de cuvânt al casei editoriale Maurie Perl s-a limitat sa spuna doar ca “firma sa tine cont de legile tarii in care GQ apare”.
Nici redactorul-sef al versiunii rusesti a GQ, Nikolai Usov, nu recunoaste actul de cenzura.

El a declarat intr-o interventie la postul de radio Eho Moskvi ca articolul lui Scott Anderson reia lucruri vechi, cunoscute de toata lumea. În realitate, actualei puteri din Rusia nu-i prea place sa i se aduca aminte de faptele recente.

În perioada 4-16 septembrie 1999, in Rusia au avut loc mai multe explozii in blocuri de locuinte din Buinaksk, Moscova si Volgodonsk, soldate cu moartea a 367 de persoane si ranirea a inca 1700.

Potrivit versiunii oficiale, atacurile teroriste au fost comise de separatistii ceceni. Fostul colonel FSB Aleksandr Litvinenko si istoricul ruso-american Iuri Filstinski au sustinut insa ca in spatele exploziilor care ar fi fost destinate sa creeze o atmosfera favorabila pentru trimiterea armatei ruse in Cecenia si sa asigure victoria lui Putin in alegerile prezidentiale din 2000 se afla FSB.

Citeste si:  Nimeni nu este obligat să-şi dovedească nevinovăţia, sarcina probaţiunii revenind acuzării

Cu ajutorul financiar al lui Boris Berezovski, oligarhul autoexilat la Londra si unul din inamicii personali ai lui Putin, cei doi au scris o carte intitulata “FSB arunca in aer Rusia”, dupa care in Occident a fost realizata pelicula “Atentat impotriva Rusiei”.

Volumul tiparit nu a putut fi difuzat in Rusia la vremea respectiva, fiind confiscat la vama, dar a ajuns la opinia publica rusa cu ajutorul diferitor publicatii online care l-au publicat in fascicule.

În toamna anului 2006, Litvinenko s-a stins din viata la Londra, unde i-a urmat in exil lui Boris Berezovski, dupa ce facuse public faptul ca primise ordin de la conducerea FSB sa-l ucida pe omul de afaceri rus, fiind otravit cu poloniu radioactiv.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close