EUR
4,76 RON
(-0.06%)
USD
4,19 RON
(-0.1%)
GBP
5,52 RON
(+0.79%)
CHF
4,20 RON
(-0.2%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
BGN
2,43 RON
(-0.06%)
RUB
0,07 RON
(-0.2%)
ZAR
0,29 RON
(-0.03%)
BRL
1,11 RON
(+0.25%)
CNY
0,63 RON
(-0.36%)
INR
0,06 RON
(-0.34%)

Amurgul dinastiei Kennedy

0

Joseph P. Kennedy II, fiul cel mare al lui Robert Kennedy, a renuntat sa se mai prezinte la ocuparea locului lasat in Senat de unchiul sau, regretatul Ted Kennedy.

Se stinge astfel ultima speranta politica a unei dinastii prezente neintrerupt in Capitoliu din 1946, când John Fitzgerald Kennedy a fost ales senator de Massachussets.
Camelot arunca astfel spada… deocamdata, noteaza ziarul ABC.

Joe Kennedy, cum ii spun chiar si cei care nu il cunosc personal – familia Kennedy are acest efect asupra celor din jur – a fost nevoit sa suporte o presiune uriasa pentru a accepta fotoliul de senator.

A fost rugat chiar de propria mama, Ethel, si de jumatate din Partidul Democrat. Absenta lui complica cursa pentru succesiune a lui Ted si deschide usa la tot felul de speculatii.

Daca pâna acum nimeni, cu exceptia procurorului general Martha Coakley, nu a indraznit sa se prezinte – impotriva unui Kennedy – s-ar putea acum intâmpla contrariul: perspectiva mostenirii unui asemenea loc sa multiplice candidatii.

Într-un scurt discurs public in care isi explica decizia, Joe Kennedy a multumit pentru diferitele dovezi de afectiune aratate regretatului sau unchi. El a vorbit cu mândrie de succesele lui si de cauzele pentru care a luptat, intre care si reforma sanitara.

A avut cuvinte si pentru nefericitul sau tata si despre cum l-a invatat ca politica este “o profesie onorabila”. Si a tinut sa spuna ca o vede cu “profund respect”.
În asemenea masura, incât nici nu mai vrea sa auda sa se dedice acesteia.

Si a vorbit in cunostinta de cauza pentru ca Joe Kennedy a ocupat timp de 10 ani un loc in Camera de Reprezentantilor, unde a dovedit ca este un Kennedy pur sânge: atragator, carismatic si reelegibil la nesfârsit… Dar pasind mereu pe un teren minat.

Caracterul sau spontan, adesea intempestiv, i-au adus probleme si i-a creat dusmani. A trecut printr-un divort scandalos, cu prima sotie opunându-se public incercarilor de a anula casatoria.

Astfel de drame personale l-au determinat la vremea respectiva sa puna capat carierei sale politice.

A preferat in schimb sa devina vedeta la Citizens Energy Corp, o companie energetica cu o divizie de lucru lipsita de insufletire. O sarcina potrivita pentru un Kennedy.

Pe de alta parte, compania care si-a recapatat cheful lucrativ il plateste mai mult decât ceea ce i-ar da Senatul. Familia a platit deja un pret foarte mare pentru legenda sa.

Slabiciunile si greselile sale au fost scrutate in mod umilitor si de multe ori dureros. Însa, ceea ce pare sa fi cântarit cel mai mult in decizia lui Joe Kennedy, este o senzatie de uriasa sfârseala de a reveni in fata luminilor rampei. Familia Kennedy si-a platit deja scump numele pe care il poarta.

Nu intâmplator acei membri ai clanului care au petrecut o buna bucata de vreme bucurându-se de un anonimat relativ, sunt acum reticenti sa fie din nou in centrul atentiei.

Nici Caroline Kennedy, fiica lui JFK, nu pare sa se fi simtit bine in acest mediu. Joe Kennedy a decis sa arunce prosopul dupa o consultare prealabila cu cea de-a doua sotie, Beth si cu fiii sai gemeni in vârsta de 28 de ani.

Protejarea lor de morbul public a fost una din prioritatile sale. Alt motiv ar putea fi protejarea celor de la Citizens Energy Corp, care nu se dau in laturi sa accepte donatii de petrol de la insusi Hugo Chavez.
Sfârsit de saga politica, prin urmare, pentru clanul Kennedy. Desi nu este exclus ca intr-un viitor, nu prea indepartat, familia sa ne rezerve o surpriza.

Cu câteva ore inainte de funeraliile lui Ted Kennedy, nepotul sau Edward Kennedy III (fiul celui de-al doilea sau fiu, Edward Jr) si-a proclamat intentia de a candida pentru Senat in 2044. Deocamdata nu poate, pentru care are doar 11 ani.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.