Consiliul Concurenţei a declanşat 4 investigaţii privind comercianţi şi furnizori de produse alimentare

Consiliul Concurenţei a declanşat 4 investigaţii privind potenţiala încălcare a legii concurenţei şi a Tratatului CE, de către comercianţi cash and carry, comercianţi cu amănuntul şi furnizori de produse alimentare, se arată într-un comunicat al autorităţii române de concurenţă.

Investigaţiile privesc posibile înţelegeri anticoncurenţiale între comercianţi şi furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preţurilor de vânzare sau de revânzare, cu potenţiale efecte asupra bunăstării consumatorilor finali.

Prima investigaţie vizează societăţile membre ale grupului Metro (Metro Cash & Carry România SRL, Real Hypermarket România SRL, MGB Metro Buying Group SRL) şi furnizorii acestora.

Cea de-a II-a investigaţie are în vedere societăţile grupului Rewe (Selgros Cash & Carry SRL şi Billa România SRL), în timp ce a III-a şi a IV-a investigaţie privesc societăţile Mega Image, CDE R Interex şi furnizorii acestora.

Activitatea desfăşurată de aceste societăţi reprezintă aproximativ 40 la sută din valoarea totală a comerţului modern alimentar românesc.
‘Concurenţa prin preţ este cel mai important element de manifestare a unei economii de piaţă libere.

Orice formă de restrângere sau împiedicare a concurenţei prin preţ reprezintă o abatere de la principiul libertăţii de manifestare a agenţilor economici pe piaţă şi produce o gravă afectare a intereselor consumatorilor finali.

În situaţia în care aceste practici vor fi confirmate, Consiliul Concurenţei va sancţiona corespunzător companiile vinovate, iar respectivele comportamente vor fi interzise pe piaţă’, a declarat Bogdan M. Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Consiliul Concurenţei poate sancţiona companiile care încalcă legislaţia în domeniul concurenţei cu amenzi de până la 10 la sută din cifra de afaceri a acestora. Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri subsţantiale ale amenzilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.