EUR
4,76 RON
(+0.11%)
USD
4,18 RON
(+0.4%)
GBP
5,49 RON
(+0.53%)
CHF
4,21 RON
(-0.15%)
AUD
2,98 RON
(+0.02%)
CAD
3,13 RON
(+0.53%)
BGN
2,43 RON
(+0.11%)
RUB
0,07 RON
(-0.53%)
ZAR
0,29 RON
(-1.21%)
BRL
1,11 RON
(-0.1%)
CNY
0,62 RON
(+0.35%)
INR
0,06 RON
(+0.02%)

Cum îţi iei o casă scoasă la licitaţie de bancă

0

Pentru a participa la vânzările publice trebuie să depui în contul instituţiei care organizează executarea silită o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire.

.
Băncile au început să-i execute silit pe debitorii cu sume restante foarte mari şi să scoată la licitaţie bunurile ipotecate, de cele mai multe ori imobile.

Licitaţia porneşte, în general, de la preţuri ce reprezintă aproximativ 75%-80% din valoarea de evaluare. „Din păcate, însă, de cele mai multe ori, aceste oferte nu ajung să fie cunoscute publicului larg, ci sunt «absorbite» de persoanele din anturajul băncilor”, subliniază Mihai Rădulescu, broker imobiliar al agenţiei Forti Imob din Braşov.

Dacă totuşi eşti informat şi vrei să participi la o astfel de licitaţie, trebuie să transmiţi executorului bancar o ofertă de cumpărare.

În plus, trebuie să depui în contul de consemnare, deschis la banca ce execută sau la o altă bancă indicată, o cauţiune în valoare de 10% din preţul de pornire a licitaţiei pentru imobilul respectiv. În cazul în care nu câştigi licitaţia, poţi recupera suma depusă în urma unei cereri adresate executorului.

Fireşte, câştigă cel care oferă cel mai mare preţ. Dacă participi la prima licitaţie pentru imobilul respectiv, preţul de adjudecare trebuie să nu fie mai mic decât cel de evaluare. În caz contrar, vânzarea se amână la un alt termen, de cel mult 60 de zile, atunci când preţul este stabilit la un nivel mai redus. „Vânzarea se va putea realiza chiar dacă la licitaţie participă o singură persoană care oferă preţul de pornire“, spune Stancu.

Dacă ai făcut cea mai bună ofertă şi ai câştigat licitaţia, ai la dispoziţie 30 de zile să depui suma propusă pentru cumpărarea acelei locuinţe, ţinându-se cont de cauţiunea de 10% pe care ai virat-o anterior.

După plata integrală şi după trecerea unui termen de 15 zile, în care debitorul executat poate depune contestaţie, executorul bancar va întocmi actul de adjudecare ce serveşte ca titlu de proprietate şi va fi înscris în Cartea Funciară. Prin intabulare, vei dobândi dreptul de a dispune de imobilul cumpărat.

Procedura poate fi una destul de anevoioasă, durata depinzând de termenele în care executorul îndeplineşte formalităţile impuse de lege şi de eventualele contestaţii la executare pe care le poate depune debitorul.

Sursa: Adevărul

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.