Factori care constituie risc de recidivă pentru cancerul de sân

Femeile predispuse la obezitate si la vicii precum fumatul sau consumul de alcool sunt nu doar supuse unui risc mai mare de a se imbolnavi de cancer de sân, dar si dezvolta cu mult mai des recidive ale acestei boli, noteaza cotidianul rus Gazeta.

Pentru nimeni nu este un secret ca fumatul si consumul de alcool dauneaza femeilor cu mult mai mult decât barbatilor.
Acest lucru se explica nu doar prin faptul ca sistemul reproductiv al femeilor este mult mai lipsit de aparare in fata substantelor toxice decât cel al barbatilor.

Deja catre vârsta de 25 de ani, este foarte usor sa deosebesti o femeie fumatoare de una nefumatoare: la primele, pielea imbatrâneste mult mai repde, apar riduri necaracteristice in jurul ochilor si alte semne de acest gen.
Acum, oamenii de stiinta au demonstrat ca fumatul nu doar duce la aparitia de boli grave, ci si majoreaza riscul de recidiva pentru bolile canceroase.

Statisticile privind imbolnavirile de cancer mamar atesta ca procentul de femei care s-au vindecat in prima faza de aceasta boala, dar care s-au imbolnavit din nou, este mult mai mare decât procentul primei imbolnaviri de acest gen inregistrat printre femeile sanatoase.

Cu toate acestea, factorii de viata care provoaca recidiva in cazul cancerului la femeile vindecate nu au fost, pâna de curând, studiate.
Un studiu publicat in ultimul numar al Journal of Clinical Oncology arata ca obezitatea, consumul de alcool si fumatul majoreaza in mod semnificativ riscul de recidiva pentru cancerul de sân.

În prima etapa a studiului, grupul de cercetatori a adunat date privind indicele de masa corporala, consumul de alcool si incidenta fumatului printre 365 de femei care avusesera cancer de sân, iar mai târziu o recidiva a acestuia, precum si in cazul a 726 de femei care, odata vindecându-se de aceasta boala, nu au mai dezvoltat-o.

Datele au fost adunate pe baza de interviuri, precum si pe baza informatiilor trecute pe fisele medicale ale pacientelor. La studiu au participat femei care se imbolnavisera de cancer de sân la vârste cuprinse intre 40 si 79 de ani.

Prelucrarea acestor date a demonstrat ca femeile predispuse la obezitate dezvoltau cu pâna la 50% mai des recidive ale cancerului de sân decât cele suple.

De asemenea, femeile care consumau cel putin o portie de alcool pe zi se imbolnaveau pentru a doua oara intr-o proportie de 90% mai mare decât cele care nu consumau alcool deloc, iar fumatoarele inraite – de 120%.

De nenumarate ori creste riscul de a face in mod repetat cancer de sân in cazul femeilor fumatoare care, pe lânga aceasta, consuma mai mult de sapte portii de alcool pe saptamâna.

Astfel, femeilor care au avut cancer de sân li se recomanda trei metode simple de a-si proteja organismul in fata recidivei: sa nu fumeze, sa mentina o greutate normala si sa consume alcool in mod moderat.

Totodata, oamenii de stiinta au depistat cauzele unor asemenea statistici. În opinia lor, obezitatea si consumul de alcool creste nivelul de estrogen in organismul femeilor. Se considera ca acest hormon stimuleaza dezvoltarea de celule canceroase in etape timpurii ale bolii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.