Grevă generală de o zi în sectorul bugetar, pe 5 octombrie 2009

Sindicatele din învăţământ şi cele ale funcţionarilor publici, sănătate, administraţie şi interne, cât şi cele din administraţia publică locală şi centrală, care au decis joi (10 septembrie 2009) să formeze o Alianţă a sindicatelor din sectorul bugetar, au anunţat, într-o conferinţă de presă, că pentru realizarea obiectivelor lor vor desfăşura o serie de acţiuni precum:

pichetarea Parlamentului, pe 15 septembrie; greva generală de o zi în întregul sector bugetar, pe 5 octombrie 2009, şi neimplicarea salariaţilor din sectorul bugetar în organizarea alegerilor prezidenţiale din toamnă.

Făcând precizările de mai înainte, Aurel Cornea, preşedinte Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţământ, a arătat că organizaţiile sindicale membre vor acţiona „cu bună credinţă, solidaritate şi în respectul autonomiei fiecăreia” în vederea renunţării de către Guvern la angajarea răspunderii în faţa Camerei Deputaţilor şi Senatului asupra proiectului legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, precum şi pentru renegocierea acestui proiect de lege şi supunerea dezbaterii camerelor Parlamentului.

Alte scopuri ale alianţei nou înfiinţate sunt: stoparea disponibilizărilor în sectorul bugetar şi neacceptarea concediului fără plată forţat de zece zile, a spus Cornea.

Din alianţă fac parte Federaţia Naţională a Sindicatelor „Alma Matter”, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Federaţia Sindicatelor din Învăţământ, Federaţia SANITAS, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă, Federaţia Naţională a Sindicatelor Statisticienilor, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţiei Publică „Publisind”, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatul Naţional a Poliţiştilor şi a Personalului Contractual.

„Decizia noastră a fost luată astăzi (10 septembrie – n.r ), prin această alianţă dăm posibilitatea unui număr de 1,4 milioane de bugetari să se alieze, având un obiectiv comun.

Nu putem accepta ca cei pe care îi mandatăm să ia nişte angajamente fără să ne consulte”, a spus preşedintele executiv al Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ „Spiru Haret”, Marius Nistor.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Finanţe, Vasile Marica, a declarat că, pe 5 octombrie, aproximativ 800.000 de bugetari vor fi în grevă generală.

„Dacă această alianţă nu-şi va atinge scopul, nivelul de speranţă al bugetarilor va scădea. Primim semnale că şi alte sindicate vor adera la Alianţă”, a susţinut Marica.

Prezent la conferinţă, reprezentantul Federaţiei Naţională a Sindicatelor „Alma Matter”, Răzvan Bobulescu, a afirmat că, pe 5 octombrie, învăţământul va fi în grevă „totală”, mai ales că în acea zi este „Ziua educatorului”.
În opinia sa, liderii confederaţiilor sindicale şi-au depăşit atribuţiile la negocierea cu reprezentanţii Guvernului.

La rândul său, prim-vicepreşedintele Federaţiei SANITAS, Adrian Bârea, consideră că prin proiectul de lege al salarizării unice se încearcă reducerea unor drepturi întrucât, începând de la 1 ianuarie 2010, salariul va fi diminuat.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.