EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Haos aerian în viitor: Al Qaida plănuieşte încă atacuri teroriste asupra avioanelor

Scannerele prezente pe aeroporturi, care ar putea diminua restrictiile legate de prezenta recipientelor cu lichide in bagajele de mâna din avioane, sunt inca la ani distanta ca urmare a “letargiei” guvernului britanic.

Avertizarea survine dupa ce un expert pe probleme de securitate a sustinut ca Al Qaida planuieste inca sa se foloseasca de avioane de pasageri pentru a ataca Occidentul, noteaza cotidianul britanic Daily Mail.

Luni, 3 fanatici islamici, nascuti in Marea Britanie, au fost condamnati pentru conspirare la uciderea a mii de persoane in cel mai mare atac terorist din lume, in conditiile in care acestia au incercat sa arunce in aer cel putin sapte avioane ce efectuau zboruri transatlantice, folosind explozive lichide pe post de bauturi racoritoare.

Dupa arestarea acestora, au fost impuse reguli stricte pentru bagajele de mâna, iar pasagerilor le este in continuare interzis sa ia la ei in bagajele de mâna recipiente cu lichide de peste 100 de mililitri.

Pe de alta parte, noteaza Daily Mail, tehnologia care poate identifica lichidele potential daunatoare cu speranta diminuarii restrictiilor este disponibila de 2 ani.

Scannerele, in valoare de 30.000 de lire, care pot identifica continutul unei sticle, sunt testate acum pe aeroportul din Newcastle, in timp ce alte aeroporturi, cum ar fi cel din Manchester, vor incepe testarea lor in câteva luni.

Cu toate acestea, guvernul de la Londra a refuzat sa schimbe regulile, spre frustrarea companiilor care produc aceste dispozitive de securitate. Un purtator de cuvânt al Ministerului Transporturilor a confirmat insa ca testarea scannerelor este in curs de desfasurare.

Indiferent care ar fi rezultatul, sunt prevazute mai multe comploturi teroriste indreptate asupra avioanelor de pasageri, a avertizat Michael Clarke, director pe probleme de aparare la think-tank-ul Royal United Services Institute.

În urma cu o zi, acesta a declarat pentru BBC ca, desi Al Qaida este “mai marginalizata” decât in trecut, ea reprezinta inca o amenintare la adresa Occidentului. “Au fost 4 sau 5 comploturi si toate au iesit la lumina in Marea Britanie.

Ele nu au functionat, insa Al Qaida inca comploteaza”, sustine Clarke.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata