Incubatorul de Afaceri Iaşi – o ţeapă „de manual”, predată de un expert contabil, pe banii Băncii Mondiale

– Înarmată cu întreg arsenalul de metode de „a fenta” legea, expertul contabil de pe lângă Tribunalul Iaşi, Lidia Şcoban, fost administrator al Incubatorului de Afaceri din Iaşi, a dat o lecţie de zile mari Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM) la capitolul „cum să-ţi însuşeşti bunurile statului cu acte în regulă”.

– După ce a fost obligată, prin hotărâre judecătorească, să părăsească sediul Incubatorului, renovat şi dotat cu bani de la Banca Mondială şi de la bugetul AJOFM, Lidia Şcoban a „curăţat” practic spaţiile ocupate, luând calculatoare, plasme, mobilier şi până la ultimul coş de gunoi.

– Mai mult, când AJOFM a vrut să-şi preia patrimoniul, experta contabilă a adus dovadă că a vândut bunurile, de la autoturism până la mobilier, către o altă firmă, înregistrată tot pe numele său.

– În cele din urmă, aceasta a dat lovitura de graţie instituţiei statului, întrăinând societatea împotriva căreia AJOFM a deschis patru dosare.

.
.
După doi ani de procese şi recursuri, AJOFM a obţinut o hotărâre definitivă şi irevocabilă de executare a bunurilor firmei SC „Romar Star” SRL, fostul administrator al Incubatorului de la Iaşi, pentru a recupera patrimoniul de circa 1,88 miliarde ROL cu care Lidia Şcoban a părăsit sediul din Copou, pus la dispoziţie de Consiliul Judeţean.
.

A vândut firma cu două luni înainte de a-i bate executorul la uşă

La începutul lunii septembrie, când avocatul angajat de AJOFM îşi pregătea dosarele pentru a merge împreună cu executorul judecătoresc la sediul „Romar Star”, a aflat cu stupoare că, în urmă cu doar două luni, Lidia Şcoban a înstrăinat firma având Cod Unic de Înregistrare (CUI) 9161051.

Noii asociaţi sunt: Marius Ilie Dumitraş, născut la 20 iulie 1981, ce deţine 95% din acţiuni şi funcţia de administrator, şi Andrei Marian Rusu, născut la data de 9 septembrie 1988, ce deţine 5% din acţiuni.

Întrucât procesele intentate de AJOFM sunt împotriva persoanei juridice SC „Romar Star” SRL, noii asociaţi au preluat odată cu firma şi cele patru dosare aflate pe rol la Secţia Comercială a Tribunalului Iaşi.

„A fost la mijloc vacanţa, acum este greva judecătorilor, astfel că la înfăţişările pe care le avem, în prima parte a lunii septembrie, nu se discută decât despre amânarea termenelor pe care le avem împotriva «Romar Star».

Citeste si:  Declaraţiile de asigurare privind pensia şi şomajul în baza OUG 58, depuse în acelaşi loc

Executarea silită va fi pusă în aplicare tot după sistarea grevei. Chiar dacă firma a fost vândută, vom merge la sediul declarat de pe strada Anastasie Panu. Acolo ne vom întâlni sau nu cu noii administratori. Executorul judecătoresc va consemna cele constatate la faţa locului”, ne-a declarat Liliana Alexandru, avocatul AJOFM.

Ultima speranţă, insolvenţa

Faptul că firma a fost înstrăinată diminuează şansele de recuperare a prejudiciului, însă, reprezentanţii instituţiei statului speră să obţină atragerea răspunderii din partea Lidiei Şcoban, ca persoană fizică.

Mai exact, acest fapt se va putea petrece abia după soluţionarea dosarului nr. 2188/99/2007, prin care instituţia statului cere „Romar Star” SRL să plătească o penalitate de 147.000 RON, pentru neonorarea obligaţiilor ce îi reveneau în calitate de administrator şi furnizor de servicii pentru Incubatorul de Afaceri.

„Abia atunci se va putea redeschide dosarul de insolvenţă nr. 362/99/2007, insolvenţă cerută de AJOFM pentru recuperarea prejudiciului cumulat de circa 4 miliarde ROL. Presupun că administratorul judiciar, constatând că firma a fost înstrăinată şi nu mai pot fi executate bunurile acesteia, va cere instanţei tragerea la răspundere a Lidiei Şcoban, respectiv executarea bunurilor personale ale acesteia”, a precizat avocatul.

A trecut bunurile de pe o firmă pe alta

Pentru ca atragerea răspunderii personale să se întâmple va fi nevoie de o hotărâre definitivă şi irevocabilă a instanţei. Acest fapt este, însă, dificil de obţinut având în vedere că Lidia Şcoban este expertul contabil de pe lângă Tribunalul Iaşi, şi, în plus, s-a arătat până acum o maestră a recursurilor şi a „ingineriilor contabile”.

Aceasta a reuşit să anuleze, practic, eforturile AJOFM de a-şi recupera patrimoniul de la Incubatorul de Afaceri, achitat din banii contribuabililor.

Bunurile a căror enumerare se întinde pe trei pagini A4 au fost achiziţionate prin contabilitatea firmei „Romar Star”, însă au fost decontate de AJOFM.

Doamna Şcoban a adus la dosar o dovadă prin care atestă că toate bunurile, de la autoturism până la calculatoare şi mobilier, le-a vândut unei alte firme. Mai exact, le-a trecut de pe «Romar Star» SRL pe SC «Cabinetul de Expertiză şi Consultanţă Şcoban Lidia» SRL, care, aşa cum atestă şi numele, îi aparţine tot dumneaei”, a precizat Liliana Alexandru.
.

Citeste si:  Prima Academie de Vară dedicată Patrimoniului din România, la Iaşi

După rezilierea contractului de administrare, a continuat să taxeze chiriaşii

Mai mult, inspectorii fiscali au descoperit în contabilitatea firmei că, după rezilierea în instanţă a contractului de administrare (a Incubatorului de Afaceri), Lidia Şcoban a continuat să încaseze chiria de la firmele incubate, până când AJOFM a reuşit să obţină, tot în instanţă, anularea contractului de comodat a spaţiului din incubator, încheiat iniţial pe 10 ani.

„În tot acest răstimp, «Romar Star» şi-a însuşit din chirii suma de 188.305 RON, cu toate că îşi pierduse calitatea de administrator”, a precizat avocatul.

Incubator pentru afaceri de familie

Noii administratori ai Incubatorului de Afaceri, firma de pază „Guard European Company” SRL, care au preluat activitatea după evacuarea Lidiei Şcoban, în primăvara anului trecut, au constatat că neregulile s-au ţinut lanţ.

„Printr-o altă societate a sa, SC «Limar Star Plus» SRL, aceasta subînchiriase la suprapreţ spaţiile către unele firme. Mai mult, la preţul normal de închiriere, de 4 sau 5 euro/mp, adăuga câte 1 euro pe metrul pătrat pentru mobilier. Maşina Incubatorului, cu toate că trebuia să stea gratuit la dispoziţia chiriaşilor, era închiriată pe bani grei către aceştia. Toate aceste sume, intrând, fireşte, în contabilitatea «Romar Star»”, ne-a spus Narcis Iancu, unul dintre cei doi administratori ai SC „Guard European Company” SRL.

Firmele incubate, necunoscându-şi drepturile, acceptau toate abuzurile Lidiei Şcoban, care reuşise să instaureze o atmosferă de timorare în rândul chiriaşilor. Bineînţeles, tratamentul dictatorial nu se aplica în cazul firmelor deţinute de membrii familiei sale pe care le-a găzduit în regim preferenţial, ca pe moşia proprie.

Astfel, pe lângă firma de pază a cumnatului său, SC „Grup Est International” SRL, Lidia Şcoban a găzduit, de data aceasta fără nici un fel de forme legale, şcoala de şoferi a soţului (SC Automobilistul S SRL).

Mai mult, acesta îşi ţinea cursurile teoretice cu elevii în cea mai luxoasă şi dotată încăpere a Incubatorului, sala de consiliu, care ar fi trebuit să fie utilizată pentru şedinţele de training cu şomerii şi administratorii firmelor incubate.

Citeste si:  Italia: daune importante cauzate patrimoniului cultural după seism

Tot în sediul Incubatorului funcţionau şi alte două firme ale familiei şi anume „Cabinet de expertiză şi consultanţă Şcoban Lidia” SRL şi SC „Limar Star Plus” SRL. Toate aceste societăţi au părăsit „terenul minat” al Incubatorului în momentul în care procesele împotriva „Romar Star” au început să se înteţească.

Evacuare în stil „după noi, potopul!”

La momentul evacuării, SC „Guard European Company” SRL era una dintre societăţile incubate cu cea mai stabilă situaţie economică.

„Pentru că oricum furnizam serviciul de pază a clădirilor din Incubator, AJOFM a acceptat să încheie cu noi un contract de comodat şi altul de administrare, ce se înnoiesc la şase luni. Am preluat activitatea începând din aprilie 2008, neştiind ce se află aici cu adevărat”, a comentat Constantin Pânzariu, asociat al „Guard European Company” SRL.

Acesta a precizat că familia Şcoban a părăsit Incubatorul, în care au fost investită suma de 7 miliarde ROL, conform principiului „după noi, potopul!”.

Era totul smuls, un dezastru total. Nu mai rămăsese decât o mochetă din sala de consiliu. În rest, totul a fost luat. A trebuit să o luăm de la zero. Am zugrăvit şi am cumpărat mobilier şi aparatură de birotică din banii noştri pentru a putea funcţiona. Măcar dacă s-ar fi făcut cum trebuie lucrările de renovare a fostelor grajduri, în care spunea doamna Şcoban că au intrat 7 miliarde. Centralele şi radiatoarele sunt subdimensionate, clădirile nu sunt izolate. Practic, de banii aceştia nu a făcut decât o spoială a pereţilor. În rest, nimic”, a dezvăluit Pânzariu.

În prezent, în Incubator funcţionează 20 de firme noi, şase spaţii aşteptându-şi chiriaşii. „Am dat anunţ şi la Registrul Comerţului, însă puţini se încumetă acum să mai înceapă o afacere proprie. Pe lângă faptul că se chinuie să-şi ducă activitatea de pe o zi pe alta, introducerea impozitului forfetar a reprezentat o lovitură în plus pentru chiriaşii noştri. De la începutul anului, am avut mai multe societăţi care şi-au suspendat activitatea pe motiv că cifra de afaceri nu le permite să suporte şi acest impozit”, ne-a declarat Narcis Iancu.

Autor:

Alina UNGUREANU, Financiarul

.


Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata