Mai mult de jumătate din website-urile ce vând electronice au nereguli serioase

Mai mult de jumatate dintre website-urile din Uniunea Europeana care pun in vânzare bunuri electronice ar putea fi in situatia incalcarii legii sau a unor practici de concurenta neloiala, releva proiectul unui studiu realizat de Comisia Europeana, ce va fi prezentat miercuri (9 septembrie 2009) la Bruxelles, noteaza Financial Times.

Site-urile respective ar putea fi obligate la plata unor amenzi sau chiar inchise in cazul in care nu remediaza problemele constatate. Rezultatele actiunilor coercitive ale UE in acest domeniu vor fi anuntate in vara anului viitor.

În cadrul studiului, realizat si pe baza controalelor realizate de autoritatile pentru protectia consumatorului din statele membre si ale carui rezultate vor fi prezentate miercuri de comisarul european pentru protectia consumatorului Meglena Kuneva, a fost analizata situatia a sute de website-uri din toate cele 27 de state membre ale UE plus Islanda si Norvegia.

În cazul al nu mai putin de 55% dintre website-urile analizate, care pun in vânzare bunuri de la telefoane mobile si camere foto digitale la playere muzicale, exista neregularitati grave, care se refera atât la informatii eronate despre costul produselor si la detalii incomplete privind contactarea companiei in cauza, cât si la informarea neadecvata a consumatorilor in legatura cu drepturile lor – in special, dreptul de a returna produsele cumparate, intr-o anumita perioada.

Specialistii UE au monitorizat situatia a 369 de website-uri, dupa o serie de reclamatii din partea consumatorilor, fiind avute in vedere 300 de produse electronice, dintre care 200 sunt cele mai vândute in UE, iar restul au facut obiectul celor mai multe plângeri ale clientilor.

Una dintre problemele constatate se refera la incarcarea costurilor finale de achizitie a produselor in cazul cumpararii online de pe un website din alta tara. Rezultatele studiului arata diferente mari in UE.

În câteva tari, in cazul unui numar mare de website-uri s-au constatat probleme, cum ar fi 21 din cele 29 de website-uri din Germania si toate cele 10 analizate din Ungaria.

În Marea Britanie, in 6 din cele 14 site-uri monitorizate sunt neregularitati, iar in Franta – in 4 din cele 16 analizate. Sunt si tari, precum Austria, in care site-urile monitorizate nu au probleme.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.