MAPDR: Ajutoarele de stat, sub o altă formă din 2010

Ajutoarele de stat in agricultura se vor acorda si dupa data de 1 ianuarie 2010, numai ca forma acestora va fi diferita, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR).

“Decizia a fost luata in contextul in care au fost depuse eforturi pentru a acorda, in continuare, schemele de sprijin, dar Comisia Europeana a respins propunerile României.

De aceea, reprezentantii Ministrerului Agriculturii au identificat forme de sprijin care sunt de interes pentru sectorul agricol si care corespund normelor europene in domeniul ajutoarelor de stat, ce urmeaza a fi notificate”, se arata in comunicatul MAPDR.

În acest sens, au avut loc discutii cu producatorii agricoli si expertii CE, fiind deja elaborate unele proiecte legislative care se vor aplica incepând cu 1 ianuarie 2010.

Conform Tratatului de aderare, in perioada 2007- 2009, România a putut aplica masuri de sprijin care nu sunt conforme cu regulile comunitare de ajutor de stat.

Producatorii agricoli cunosc aceste forme de sprijin (notificate) si sunt la curent cu faptul ca majoritatea, sub forma actuala, vor inceta din 2010.

Dintre masurile de sprijin din sectorul vegetal si zootehnic care nu respecta regulile comunitare ale ajutorului de stat si care vor inceta incepând cu anul 2010 sunt sustinerea productie marfa la culturile de sfecla de zahar, orez, in si cânepa pentru fibra, culturile de soia, tutun;

subventionarea motorinei pentru lucrari agricole; sprijin acordat pentru legumele produse in serele incalzite; subventionarea productiei de cartofi de samânta si material saditor pomicol si viticol certificata;

sustinerea productiilor de carne de porc si pasare – pui broiler si a productiei de oua de consum (“productie marfa”); imbunatatirea calitatii si igienei laptelui de vaca pentru atingerea standardelor de calitate din UE, finantarea materialului seminal congelat de taur folosit la insamântarea artificiala a fermelor din specia bovine.

Potrivit MAPDR, unele ajutoare de stat existente vor putea fi continuate si dupa anul 2010, dar cu unele modificari.

Astfel, vor fi analizate pentru notificare si aplicare, din 2010, acordarea de despagubiri in caz de calamitati naturale;asigurarea culturilor si septelului; acordarea de despagubiri pentru animalele taiate, ucise – afectate de boli;

conducerea registrelor genealogice – sub forma de finantare servicii; ajutoare legate de indeplinirea cerintelor suplimentare privind bunastarea animalelor; finantarea actiunilor fitosanitare de interes national;

sustinerea unor investii in agricultura – garantarea creditelor de investitii; garantarea creditelor (80%) pentru capital de lucru aferenta IMM-urilor; reducerea accizei pentru motorina utilizata in agricultura, horticultura, inclusiv pentru irigatii, in zootehnie, silvicultura; reducerea accizei pentru energia electrica utilizata – cum ar fi la statiile de pompare pentru irigatii.

În 2008, in colaborare cu producatorii agricoli, au fost initiate si aprobate de CE, doua noi forme de ajutor de stat – conforme cu legislatia UE.

Acestea vizeaza un sprijin financiar pentru pierderile cauzate de inghetul târziu de primavara in pomicultura, iar in sectorul vegetal s-a obtinut o reducere a accizei la motorina utilizata in agricultura in anul 2008 (de la 274,625 euro/1000 litri la 80,971 euro/1000 litri, reprezentând o reducere cu 193,654 euro/1000 litri).

De asemenea, conform Regulamentului UE, a fost acordat un ajutor de minimis pentru infiintarea culturilor agricole din toamna 2008, pentru sectorul legume-fructe si pentru agricultura ecologica.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.