Şedinţă tensionată la CSM în prezenţa preşedintelui Traian Băsescu

Preşedintele Traian Băsescu, care, joi (10 septembrie 2009) dimineaţa, a prezidat şedinţa de plen a Consiliului Superior al Magistraturii, le-a cerut membrilor CSM intrarea imediată în legalitate, susţinând că protestul magistraţilor, din cauza căruia instanţele nu funcţionează, este, practic, o grevă.

„Trebuie să se intre imediat în legalitate”, a declarat şeful statului, adăugând că unii dintre membrii CSM nu au curajul să spună că protestul magistraţilor este, de fapt, o grevă.

Potrivit preşedintelui Traian Băsescu, faptul că nu funcţionează instanţele este împotriva legii. „Vreau să ştiţi că nu am venit pentru a asista la toată şedinţa, ci doar pentru a-mi exprima punctul de vedere legat de ce se întâmplă în justiţie în momentul de faţă.

Aş vrea să ştiţi interpretarea mea, dacă are vreo valoare pentru dumneavoastră: faptul că nu funcţionează instanţele, că nu se judecă – este împotriva legii.
Practic, este o grevă căreia unii dintre dumneavoastră nici măcar nu aveţi curajul să îi spuneţi grevă, dar asta este în termeni reali”, a afirmat Băsescu.

Şeful statului a subliniat că Justiţia trebuie să intre imediat în legalitate. „Este o rugăminte, o solicitate pe care v-o adresez: intrarea în legalitate a Justiţiei”, a spus el.

Traian Băsescu a criticat faptul că există un mare număr de judecători şi procurori care stau cu deciziile de pensionare în buzunar şi nu le pun în aplicare.

„Cred că CSM ar trebui să solicite punerea imediată în aplicare a atribuţiilor de pensionare. Şi, în sfârşit, cred că inspecţia ar trebui să constate dacă s-a respectat legea de funcţionare a Justiţiei la instanţă:

blocarea reluării proceselor, amânarea lor nu cred că este legală. După cum vedeţi, la toate pun cuvântul ‘cred’, ‘nu cred’. Nu sunt sentinţe, sunt păreri, care pe dumneavoastră vă rog să le analizaţi.

Cei păgubiţi să ştiţi că nu sunt politicienii, ci Justiţia, oamenii care aşteaptă dreptatea. Oricum o aşteptau prea mult, dacă sunt şi amânate procesele, ei bine, este aproape greu de înţeles şi înţeleg eu că sunt vreo 3 milioane de oameni care sunt afectaţi de blocarea activităţii instanţelor” – a apreciat Băsescu.

Preşedintele a subliniat că este extrem de important să se dea un semnal de la CSM de reluare a activităţilor în plin în Justiţie şi de neamânare a proceselor.
„Mi-e greu să o numesc grevă, pentru că în lege vă este interzisă această grevă. Aş concluziona:

1) reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă, 2) punerea în aplicare a deciziilor de pensionare cu care mulţi magistraţi stau în buzunar, 3) interimatele nu sunt o soluţie şi vădesc chiar tentaţia de a vă plia pe realităţile politice.

Chiar dumneavoastră infirmaţi ceea ce, altfel, afirmaţi în fiecare zi – independenţa Justiţiei. Probaţi prin atitudine, prin stabilirea unor interimate, prin prelungiri de mandate în afara legii, după părerea mea…

Eu vă mulţumesc dacă ţineţi cont de apelul meu. Vă doresc succes, decizii înţelepte şi soluţii bune, pentru ca prestigiul Justiţiei să nu mai continue să fie afectat”, a mai spus Băsescu.

După ce şeful statului şi-a încheiat discursul rostit în debutul şedinţei CSM, a avut loc un schimb dur de replici între el şi preşedintele Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, aceasta din urmă cerându-i să asculte punctele de vedere ale AMR şi să îşi exercite atributul de mediere.

Mona Pivniceru a susţinut că preşedintele are „un punct de vedere predeterminat” şi i-a cerut să îi asculte poziţia. Băsescu a replicat însă: „Vă ascult la televizor, cum apăreţi la televizor mă uit la dumneavoastră, ca la Dumnezeu”.

El a spus că nu doreşte să intre într-o dispută şi că a venit la CSM în baza dreptului constituţional, pentru a exprima nişte puncte de vedere.

Pivniceru a declarat că, deşi se susţine că salariile magistraţilor nu vor fi diminuate prin legea salarizării unice, acest lucru nu este adevărat. „Avem probleme grave, le discutăm cu cineva vreodată?”, a întrebat Pivniceru.

„Aţi terminat?”, a întrebat, la rândul său, preşedintele Traian Băsescu, care a adăugat că problemele abordate de Mona Pivniceru au fost discutate la Cotroceni şi a revenit cu rugămintea ca CSM să ceară instanţelor să îşi reia activitatea.

La rândul său, vicepreşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Lidia Bărbulescu, membru al CSM, a declarat că sistemul judiciar se va bloca şi mai mult în urma plecării masive a judecătorilor din sistem.

„Majoritatea colegilor mei pleacă la pensie nu din cauza instabilităţii legislative, ci pleacă pentru că se simt umiliţi, pentru că li se încalcă statutul, pentru că nimic din ceea ce solicită Comisia Europeană nu se ia în considerare de către clasa politică”, a afirmat Bărbulescu.

Ea a susţinut că la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aproximativ trei sferturi din judecători îndeplinesc condiţiile de pensionare.

„Vă spun că dacă toţi depun cereri de pensionare, nici în zece ani nu se va reuşi să se populeze Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu magistraţi competenţi pentru a judeca dosarele”, a spus Lidia Bărbulescu.

Judecătorul Dan Lupaşcu, membru al CSM, i-a reproşat preşedintelui Băsescu că „nu a căpătat încă îndemânarea” de a conduce o şedinţă a CSM şi că mai mult „înfundă” Justiţia decât să o ajute.

„Suntem într-o situaţie foarte gravă în Justiţie. Nu aşa se rezolvă problema, domnule preşedinte. Eu credeam că ne vom întâlni, că vom asculta pe toată lumea. Eventual, ne vom retrage şi vom vedea care sunt soluţiile…

Eu, cât mai rămân în acest Consiliu, vreau să se mişte Justiţia, dar Justiţia merge din ce în ce mai prost şi, din păcate, dumneavoastră, în loc să o ajutaţi, o înfundaţi mai adânc.

Mie îmi pare rău că aşa stau lucrurile”, a afirmat Lupaşcu, în plenul CSM, fiind aplaudat de magistraţii care urmăreau discuţiile, în afara sălii de şedinţă, pe un ecran.

Lupaşcu a spus că a crezut că vine la o şedinţă a CSM unde sunt chestiuni extrem de importante pe ordinea de zi. „Uitându-mă în Constituţie, în care încă mai cred, văd că la art. 133, alin.7 se spune că preşedintele României prezidează lucrările CSM la care participă.

E dreptul dumneavoastră. Aţi venit de câteva ori, se pare însă, domnule preşedinte, – şi vă rog să nu vă supăraţi – că nu aţi căpătat încă îndemânarea de a conduce o şedinţă a CSM, de vreme ce noi aici scriem lucrări ale CSM.

Dumneavoastră aţi venit aici la noi să transmiteţi un mesaj, mesajul acesta este prevăzut de art. 88 din Constituţie pentru Parlament”, i-a spus Lupaşcu şefului statului.

În legătură cu interimatul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lupaşcu a explicat că legea fundamentală vorbeşte de numirea, promovarea, sancţionarea magistraţilor este de competenţa exclusivă a CSM.

„M-aş fi aşteptat din partea clasei politice să iniţieze un proiect de lege pentru că, în opinia noastră, este neconstituţională dispoziţia prin care funcţiile de conducere de la ÎCCJ sunt numite de către preşedintele României”, a declarat Lupaşcu, după ce şeful statului a reproşat că în Justiţie se fac numiri interimare pe funcţii de conducere.

Preşedintele Băsescu a replicat că nu i-a împiedicat nimeni pe magistraţi să atace legea la Curtea Constituţională, iar el îşi face doar datoria în funcţie de ce prevăd actele normative.

„În legea noastră organică scrie: CSM poate delega în funcţiile de conducere la ÎCCJ. Eu nu cred că ar trebui să speculăm aceste probleme foarte grave ale Justiţiei în alte scopuri”, a adăugat Lupaşcu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.