Statul a făcut cea mai mare prostie susţinând că se va împrumuta pentru a plăti pensiile

România trebuie sa faca orice pentru a sustine cresterea economisirii interne, in conditiile scaderii deficitului de cont curent coroborat cu scaderea investitiilor, insa promisiunea imprumutarii pentru plata pensiilor reprezinta cea mai mare prostie pe care autoritatile puteau sa o faca, a declarat miercuri (9 septembrie 2009), Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a României (BNR).

“Întrebarea care se pune este ce vom face, mai ales ca avem o scadere a deficitului de contului curent de la 12 la 5 – 6%, iar fluxul de investitii nu se va mai pastra la nivelul de anul trecut.

Solutia este fie incurajarea economisirii interne, dar acum nu peste cinci ani, sau sa nu facem acest lucru si sa asiguram acelasi flux de investitii.

Însa factorul cel mai important de stimulare a economisirii, comportamentul, a fost afectat de o prostie a autoritatilor cu privire la pensii, pentru ca nu poti finanta cheltuielile permanente cu venituri temporare”, a spus Lazea.

Acesta a precizat ca economisirea interna este afectata si de factorii macroeconomici, in conditiile unei aprecieri a cursului si unei inflatii scazute, motive care nu stimuleaza economisirea, la care se adauga factorul institutional, integrarea in Uniunea Europeana si concurenta provocata de aderare.

Lazea a explicat ca economisirea interna reprezinta, la nivelul anului 2008, 16% din PIB, iar cea externa 12% din PIB.

Citește și
1 Comentariu
  1. hombre spune

    Toata lumea se leaga de pensii.Este o rusine nationala.Pensionarii normali sunt cei mai oropsiti, practic condamnati la moarte mai ales daca nu mai pot beneficia si de alte surse de venituri.Solutia este foarte simpla si cum la toate cheltuielile trebuie sa indici si sursa de venituri, asa o sa procedez in continuare. 1. Sa se respecte legea 19. Toata lumea sa cotizeze si toata lumea sa ia pensia dupa contributie.2. Peste tot fondul de pensii este complectat si de la bugetul de stat, si iata sursa de venituri. Desfiintarea unei camere a parlamentului cu toata aparatura. Intrarea in functiune a curtii de conturi.Responsabilizarea, cine comanda, si plateste sa raspunda,nu institutional, ci personal,fiindca se semneaza personal. Vezi,se semneaza devize si facturi in veselie si nimeni nu plateste cu bunurile proprii.Autostrazi concesionate. Statul sa plateasca la timp tot ce a comandat, astfel vor scadea mult preturile, furnizorii ne mai calculand suplimentul pentru credite bancare care sunt nevoiti sa acceseze neincasand contravaloarea facturilor.Reducerea ministerelor ca numar si personal ,fiindca numai incurca. Scoli centalizate in comune,cu un numar suficient de elevi care sa acopere numarul de profesori bine calificati si platiti. Reamintesc ca exista transportul elevilor, ba pentru zonele izolate si internate scolare.(Exista in realitate in alta parte a lumii).Eliminarea materiilor sau a volumului umflat,creat ca sa acopere cu ore tot corpul profesoral.Economie de cel putin 20% ce se poate distribui la ceilalti, merituosi. Ateliere scoala care sa si produca (vezi scolile din Asia). Bani sunt,numai cei pusi acolo ar trebui sa se ocupe macar jumatate de norma cu aceea pentru care sunt platiti.Stiu ca in Romania nu se va realiza niciodata,doar daca se schimba poporul, fiindca cei alesi sau numiti tot de aici sunt, si mereu aceeasi indiferent cum ai vota. Asa am ajuns la concluzia ca toti sunt la fel.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.