EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,28 RON
(-0.21%)
GBP
5,41 RON
(-0.05%)
CHF
4,56 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(+0.28%)
BYN
1,75 RON
(+0.2%)
CAD
3,15 RON
(+0.37%)
RSD
0,04 RON
(-0.05%)
AUD
2,98 RON
(+0.24%)
JPY
0,04 RON
(-0.6%)
CZK
0,18 RON
(+0.02%)
INR
0,06 RON
(+0.03%)

UE are nevoie de o revenire a “starurilor”

Asemenea unor doua staruri de film cu un trecut glorios, Germania si Franta au nevoie de un nou scenariu pentru a-si revigora parteneriatul, noteaza intr-un editorial cotidianul britanic Financial Times (FT).

În mod evident, pe scena europeana exista azi mai multi actori, 27, spre deosebire de doar 6, in anii ’60, sau 15 nu mai departe de 2003. Acest lucru face nepractic si probabil neintelept ca Germania si Franta sa incerce crearea unui duo informal la conducerea Uniunii Europene.

În opinia cotidianului britanic, este nevoie de ceva mai subtil decât duetul realizat de Helmut Schmidt si Valéry Giscard d’Estaing in anii ’70 sau cel dintre Helmut Kohl si François Mitterrand din perioada 1982-1995.

Daca ne uitam insa la alte posibile optiuni vedem ca nu exista alt substitut pentru cooperarea franco-germana. Dupa ce Marea Britanie s-a alaturat UE, in 1973, si, in special, dupa ce Tony Blair a devenit premier in 1997, unii au sperat intr-o UE condusa de 3 state.

Marea Britanie a spulberat insa aceste iluzii, refuzând sa se imbarce spre “destinatii” cum ar fi moneda unica europeana sau spatiul Schengen.
Visul acesta pare si mai indepartat daca conservatorii britanici, condusi de David Cameron, cu profundele lor instincte eurosceptice, vor inlocui guvernul laburist al lui Gordon Brown dupa alegerile de anul viitor din Marea Britanie.

O a doua optiune, vehiculata in urma cu doi ani de catre presedintele francez Nicolas Sarkozy, era unul club UE al “Celor Mari Sase”, care, dat fiind extinderea blocului european spre centrul si estul Europei, ar fi inclus Polonia, Franta, Germania, Italia, Spania si Marea Britanie.
Aceasta propunere se bucura insa si de mai putina sustinere acum decât la nasterea sa.

Italia a ajuns intr-o pozitie izolata ca urmare a scandalurilor legate de viata sexuala a premierului Silvio Berlusconi, de stilul sau excentric de guvernare si de amenintarea sa de saptamâna trecuta ca “va bloca functionarea UE” (va cere “demisia comisarului” care nu isi controleaza purtatorul de cuvânt, legat de dosarul privind imigranti clandestini, n.red).

Între timp, Spaniei, afectata mai mult decât majoritatea statelor europene de criza, ii lipseste puterea de a juca un rol important, in timp ce Polonia are suficiente probleme cu situatia instabila din Ucraina vecina si relatiile tensionate cu Rusia.

În orice caz, natiunile mici si mijlocii ale Europei contesta puternic ideea unui grup exclusivist al statelor mari care ar conduce UE, considerând ca ea contravine insusi spiritului UE.

Iar daca sunt mai degraba de acord cu o conducere franco-germane, aceasta se datoreaza faptului ca vad drept imposibil ca orice proiect important al UE sa se desfasoare daca Berlinul si Parisul nu sunt angajate fata de el.
Atunci când Jacques Chirac era presedintele Frantei iar Gerhard Schröder cancelarul Germaniei au fost lansate trei initiative memorabile.

Una a reprezentat-o acordul de a pastra politicile agricole ale UE, a doua elaborarea unui Pact de stabilitate si dezvoltare (cartea de reguli aflata la baza uniunii monetare a Europei), si opozitia fata de razboiul din Irak, care le-a pus de aceeasi parte cu Rusia, dar nu si cu Italia, Spania, Polonia si Marea Britanie.

Lucrurile nu s-au imbunatatit foarte mult in timpul mandatelor lui Sarkozy si Merkel.
Cei 2 s-au inteles in special in privinta aspectelor negative, cum ar fi pastrarea Turciei in afara UE, mai degraba decât asupra unor aspecte pozitive, cum ar fi cel de a se folosi de criza economica ca oportunitate pentru a consolida integrarea europeana.

Potrivit FT, desi vechiul model al cooperarii franco-germane isi traieste ultimele zile, un model diferit, adaptat unei Uniuni extinse, ar putea functiona, iar lansarea sa ar putea fi facuta prin mai multe proiecte importante cum ar fi o mai buna coordonare a politicilor fiscale sau o piata complet integrata a energiei in UE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata