A fost creată Alianţa sindicatelor din sectorul bugetar

Sindicatele din invatamânt si cele ale functionarilor publici, sanatate, administratie si interne cât si cele din administratia publica locala si centrala au decis joi (10 septembrie 2009) formarea unei Aliantei a sindicatelor din sectorul bugetar, a anuntat, intr-o conferinta de presa, Aurel Cornea, presedinte Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamânt.

Conform protocolului de constituire, Alianta are ca scop “stoparea asumarii raspunderii Guvernului pe Legea unitara de salarizare, renegocierea acestei legi, stoparea disponibilizarilor de personal in sectorul bugetar”.

Sindicatele au decis sa nu accepte concedierile fortate fara plata, in acest an. Totodata, liderii federatiilor sindicale ale bugetarilor au stabilit si calendarul actiunilor de protest – pichetarea Parlamentului, in data de 15 septembrie, o greva generala de o zi pe 5 octombrie.

Liderii au cerut membrilor de sindicat sa nu participe, cu suport tehnic, la alegerile din 22 noiembrie. “Ne-am saturat sa negocieze altii pentru noi asa-zisi lideri sindicali, dar care nu au structuri bugetare in organizatiile lor sindicale”, a declarat Marius Nistor, presedintele Spiru Haret.

Guvernul a decis sa-si asume raspunderea pe cele trei pachete de legi privind Educatia, salarizarea unica in sistemul bugetar si restructurarea agentiilor din subordinea sa, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordului cu FMI si CE.

Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat recent ca Guvern ca noul proiect privind Legea unica a salarizarii in sectorul bugetar face o mai buna asezare a raportului dintre functiile de conducere si cele de executie.

“Am reluat discutiile deoarece proiectul legii a fost modificat fata de ce am hotarât la intâlnirea anterioara. Trei lucruri sunt mai importante pe care le-am convenit cu reprezentantii Guvernului.

S-a hotarât sa se introduca in Produsul Intern Brut (PIB) ponderea cheltuielilor cu forta de munca, totodata, se va reflecta in PIB si evolutia salariului minim pentru intreg sectorul bugetar de la 705 lei, in 2010, ponderat pâna la 1.100 lei, in 2015.

La nivel de principiu s-a stabilit ca pentru angajatii cu studii superioare coeficientul de baza pe grila de salariu sa plece de la 1,75 salarii brute pe economie, iar la studiile medii de la acest procent in jos.

S-a redactat din nou articolul 33, care se refera la garantarea in plata a valorii salariilor actuale incluse cu sporurile existente, pâna când cresterile pe noua grila de salarizare plus cele aferente conform grilei va atinge valoarea salariilor existente in plata astazi”, a declarat liderul sindical.

Bogdan Hossu sustine ca la functiile de conducere au scazut coeficinetii, crescând la functiile de executie, asigurându-se astfel un mai bun echilibru.
Totodata, au scazut coeficientii pentru primul-ministru, presedintii celor doua Camere, presedintele Curtii de Conturi, la 11,6 salarii brute pe economie de la 11,8 cât erau initiail. Au crescut coeficientii in justitie, dar la functiile de jos ale salarizarii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.