Biblioteca Google sperie UE

Proiectul Google de digitalizare a cartilor este controversat si puternic contestat de editori, bibliotecari si de unele guverne din UE, ceea ce a determinat Comisia Europeana sa abordeze necesitatea de actualizare a legislatiei privind drepturile de autor pentru a le adapta la provocarile erei digitale, noteaza El Pais, citat de presseurop.eu.

Pe 7 septembrie, Comisia a organizat deci o audiere a diversilor actori din lumea editoriala europeana (autori, editori, librari, bibliotecari, guverne, etc.).

Scopul – studierea in profunzime a repercusiunilor in Europa a acordului controversat intre biblioteca digitala gratuita Google Books si editori si autori americani, pentru digitalizarea si comercializarea de fonduri uriase pentru domeniul public (ale caror drepturi de proprietate intelectuala au expirat) sau “orfane” (care nu au drepturi clare) din lumea intreaga.

Daca acest acord a provocat strigate de protest in Europa, insotite aproape de acuzari de piraterie intelectuala, el a pus inca o data in atentie agilitatea sistemului american fata de intârzierea si fragmentarea modului de actiune european.

Pe 7 septembrie, Comisia s-a aliniat la sistemul american, prin comunicarea prezentata de comisarul pentru societate informationala si mass-media Viviane Reding si cel pentru piata interna Charlie McCreevy.

“Vrem sa scapam de prejudecatile care au fost traditional nocive dezbaterii si sa ne concentram pe gasirea celei mai bune abordari posibile având in vedere tehnologia de astazi pentru a da o noua viata creatiei in era digitala”, au declarat Reding si McCreevy.

De asemenea, ei cred ca Europa are nevoie de un nou cadru legal pentru a cataliza dezvoltarea de servicii similare celui permis de acordul pe care Google l-a obtinut in Statele Unite.

“Digitalizarea cartilor este o sarcina colosala care trebuie sa fie condusa de catre sectorul public”, au adaugat cei doi comisari europeni, inainte de a deschide usa pentru Google sau oricui ar vrea sa incerce, declarând ca “sprijinul sectorului privat este de asemenea necesar”.

Bazele de pornire sunt clare: respectarea drepturilor de autor si remunerarea corecta a scriitorilor, principalii beneficiari ai unui acces imbunatatit al cetatenilor la operele lor digitale, au spus comisarii europeni, inainte de a “lansa bomba”:

“Trebuie sa examinam fara mila sistemul european actual al drepturilor de autor. Mai este cadrul actual adecvat in era digitala?”.

Întrebarea – raspunde Milagros del Corrral, director al Bibliotecii Nationale a Spaniei – este de a sti pâna unde conceptia juridica a drepturilor de autor in Europa se potriveste cu exploatarea digitala.

Interesele diferitelor parti sunt aici in conflict. Autorii sunt mai favorabili unei inovatii tehnologice care sa dea o noua viata operelor lor.

“Ca autori de carti care nu se mai gasesc pe etajere, am descoperit ca lucrarile noastre ajung pe o piata complet goala”, spune autorul James Gleick, aparator al Google Books.

Editorii si librarii se tem ca firma californiana le va lua o parte din piata.

Antonio Avila, de la Federatia Editorilor si Librarilor din Spania, acuza Google de incalcarea drepturilor de autor si a Conventiei de la Berna prin scanarea de carti in Statele Unite, fara consultarea prealabila a proprietarilor de drepturi europeni.

Reprezentantul francez, care lucreaza pentru grupul Hachette, este de acord, adaugând ca Franta se va lupta pâna la capat pentru ca un astfel de acord sa nu includa autori si carti franceze.

De partea editorilor, se estimeaza ca acordul Google in Statele Unite nu este aplicabil in Europa. Dan Clancy, inginer-sef la Google Books, care pe 7 septembrie a fost in centrul atentiei la audierile de la Bruxelles, a facut un gest plin de bunavointa fata de editori.

Într-o scrisoare, el a promis ca nicio carte comercializata in Europa, prin canalele conventionale, nu va fi digitalizata de Google Books, chiar daca ea nu este in circulatie in Statele Unite. O concesie insa insuficienta, in opinia editorilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.