Comisia de Dialog Social dă undă verde celor 3 legi pentru care Guvernul îşi asumă răspunderea în Parlament

Comisia de Dialog Social, întrunită joi la Ministerul Muncii, a dat undă verde, cu unele corecţii, celor 3 legi pentru care Guvernul a anunţat că-şi asumă răspunderea în Parlament, dar cu precădere legii unice de salarizare, pentru că aceasta a fost în centrul discuţiei dintre ministrul Muncii, Marian Sârbu, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, şi reprezentanţii sindicatelor, a anunţat joi (10 septembrie 2009) ministrul de resort, Marian Sârbu.

Negocierile din Comisia de Dialog Social s-au prelungit mult peste ora prevăzută să se încheie, un reprezentant al MMFPS precizând că ministrul Marian Sârbu a încercat să convingă sindicatele să accepte ultima formă a proiectului Legii de salarizare unitară a bugetarilor şi să renunţe la greva generală anunţată pentru 5 octombrie.

În final, Comisia de dialog social a dat undă verde Legii unitare a salarizării în forma ei actuală urmând ca aceasta să primească, luni, avizul CES pentru ca, marţi, să fie introdusă în pachetul de legi pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea în Parlament.
„Guvernul, prin Ministerul Muncii, a respectat toate regulile dialogului social şi ale negocierii”, a spus Marian Sârbu.

Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea salarizării unitare a bugetarilor pe 15 septembrie, a declarat, la rândul său, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, la finalul reuniunii.

Acesta a apreciat ca fiind un ‘amendament pozitiv’ propunerea sindicatelor de introducere în lege a unui nou articol, care să prevadă că Guvernul este mandatat ca, în termen de şase sau 12 luni, împreună cu partenerii sociali, să poată face corecţii la anexele care există în lege.

Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a precizat că modificările în anexele legii salarizării unitare nu vor viza majorarea coeficienţilor de salarizare, ci ‘corecţii în interiorul sistemului’.

Liderul confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat că este de acord ca Guvernul să-şi asume răspunderea pe cele 3 legi – cea a învăţământului, cea unică de salarizare şi cea privind restructurarea agenţiilor – cu condiţia introducerii amendamentelor pe care sindicatele le-au cerut, pentru că „sunt câteva amendamente legate de toate aceste acte normative”.

La rândul lor, confederaţiile patronale UGIR-1903 şi CONPIROM, care reprezintă împreună peste 90 la sută din sectorul industriei şi serviciilor şi 40 la sută din domeniul agriculturii, susţin legea salarizării unitare, cu condiţia ca în termen de şase luni să fie rezolvate inadvertenţele din grilă, printr-un text convenit de autorităţi cu partenerii sociali.

Pe de altă parte, Gheorghe Pogea consideră că, în acest moment, este necesară o concentrare pe soluţii şi nu pe proteste în ce priveşte Legea unică de salarizare.

„M-am ocupat personal ca să facem o lege bună pentru această ţară. Această ţară are 22 milioane de locuitori şi câteva milioane de salariaţi, şi în public, şi în privat.

Va trebui să ne gândim că bugetul oricărei ţări, oricât de mare ar fi el, este limitat. Ca atare, resursele sunt limitate, nevoile nelimitate, mai ales într-o perioadă de criză. Iar aceste resurse, în bună parte, sunt asigurate de sectorul privat”, a subliniat el.

Coeficientul de ierarhizare 1 din legea salarizării unitare poate fi egal cu salariul minim pe economie, dar nu este obligatoriu, a explicat Gheorghe Pogea.
Oficialul a admis că un lucru este cert: nu toţi bugetarii vor fi mulţumiţi, pentru că, dacă ar fi mulţumiţi, nu ar fi fost nevoie să se facă altă lege.”

Acolo unde au fost excese încercăm să le aducem la normalitate, dar să ne gândim şi la cei mulţi, care multă vreme în sistemul public au avut un sistem de salarizare inadecvat pentru mileniul III.
Dacă au propuneri constructive, Guvernul are toată disponibilitatea, a spus Pogea, referindu-se la sindicate.

Aşteptăm de la Alianţa bugetarilor o listă de revendicări pentru a putea întra în dialog, a precizat, şi ministrul Muncii, Marian Sârbu. „Cei care vor să găseacă o soluţie bună pentru ţară trebuie să se bazeze pe dialog. Aşteptăm o serie de propuneri.

Să spună în mod public ce observaţii au”, a arătat Sârbu. Aplicarea noii Legi a salarizării unitare nu va conduce la diminuarea salariului actual aflat în plată al angajatului, care este compus din salariul de bază plus toate sporurile aferente, a declarat, Marian Sârbu după încheierea lucrărilor Comisiei de Dialog Social .

Grilele de salarizare care se regăsesc azi în Legea unitară, a precizat Sârbu au fost finalizate după ce ordonatorii principali de credite – miniştrii – au discutat cu liderii federaţiilor sindicale. În ceea ce priveşte greva generală anunţată (pe 5 octombrie – n.r.), ministrul Muncii susţine că ea reprezintă o îngrijorare pentru Executiv şi o consideră „inoportună”.

„Aşteptăm de la această alianţă sindicală care s-a constituit azi o listă de revendicări, potrivit legii şi o înştiinţare că este înfiinţată oficial juridic pentru a putea, din punct de vedere legal, să negociem”, a afirmat ministrul Muncii.

Dacă lista de revendicări a acestei alianţe se referă la Legea unitară, Marian Sârbu cere propunerile concrete ale sindicaliştilor şi îi invită, totodată, să facă publică opinia lor faţă de ierarhizările funcţiilor aşa cum sunt ele postate pe site-ul Guvernului.
În ce priveşte salariul minim pe economie, el consideră că ar preferabil ca acesta să coincidă cu coeficientul 1 din grilă.

Salariul minim pe economie se stabileşte anual prin Hotărâre de Guvern, iar el este luat în calcul ca element fundamental la stabilirea bugetului pentru anul următor. Ministrul Sârbu nu exclude posibilitatea ca salariul minim în sectorul privat să fie uneori mai mare decât salariul minim pe economie.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.