Copii proveniţi din sarcini multiple primesc indemnizaţie de 600 lei

Executivul a adoptat Normele metodologice de aplicare a Ordonantei de Urgenta 148/2005 privind sustinerea familiei, modificata prin Legile 239/2009 si 240/2009.

Adoptarea acestor Norme metodologice creeaza conditiile pentru aplicarea Legii 239/2009 care privind majorarea indemnizatiei pentru cresterea copilului cu suma de 600 lei pentru fiecare copil provenit din sarcini multiple, precum si pentru aplicarea Legii 240/2009 care extinde aria beneficiarelor de indemnizatii pentru cresterea copilului.

Potrivit legii, in cazul nasterii de gemeni sau tripleti, familia va primi pentru primul copil indemnizatia in cuantum de 600 lei sau, optional, 85% din media veniturilor realizate in ultimele 12 luni, dar nu mai mult de 4000 lei, iar pentru al doilea si al treilea copil va primi indemnizatii suplimentare a câte 600 de lei pentru fiecare.

De asemnea, Normele Metodologice adoptate de Guvern vor face aplicabila si Legea nr.240/2009 care extinde aria beneficiarilor de indemnizatie pentru cresterea copilului si la tinerele care frecventeaza o forma de invatamânt si nu au realizat venituri in ultimele 12 luni.

Indemnizatia de 600 lei pentru cresterea copilului in vârsta de pâna la 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, se va acorda si persoanelor care urmeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamântului preuniversitar sau, dupa caz, universitar, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale, considerându-se inclusiv perioada cuprinsa intre absolvirea cursurilor de zi ale invatamântului preuniversitar si inceperea invatamântului universitar, in acelasi an calendaristic.

În evidenta Agentiei Nationale de Prestatii Sociale sunt inregistrate 1.726 de familii cu gemeni si 20 de familii cu tripleti.

Pentru persoanele care la data intrarii an vigoare a legii nr.239/2009 erau deja in plata indemnizatiei pentru cresterea copilului, indemnizatiile vor fi platite retroactiv, respectiv din iunie 2009 si vor fi asigurate din oficiu. Noile norme vor intra in vigoare de la publicarea in Monitorul Oficial.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.