Creşterea fondului de salarii în sectorul privat este exclusă

Economia României nu isi poate permite o majorare a fondului de salarii in sectorul privat pâna in anul 2011, a declarat joi (10 septembrie 2009) preesdintele confederatiei patronale UGIR-1903, Cezar Corâci, la finalul sedintei Comsiei de dialog social de la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale (MMFPS).

“PIB-ul a scazut cu 7,6% in primul semestru, productia industriala a scazut cu circa 10%, iar productia de bunuri de folosinta indelungata cu 18%, conform datelor Institutului National de Statistica.
O crestere a fondului de salarii in sectorul privat este exclusa in urmatorul an si jumatate”, a spus Corâci.

Reprezentantii patronatelor au sustinut ca acestea pot suporta o majorare a salariului minim la 650 lei, chiar si in conditii de criza, dar fara majorarea fondului de salarii, ceea ce ar presupune unele restructurari.

“Ma indoiesc ca sindicatele importante nu inteleg ca o greva in acest an ar distruge economia româneasca. Miscari sociale in acest moment nu ar face decât sa accentueze criza”, a avertizat presedintele UGIR-1903.

Ministrul Muncii, Marian Sârbu, a declarat ca ar fi necesar ca salariul minim pe economie stabilit prin hotarâre de guvern, si care nu face obiectul legii salarizarii unitare a bugetarilor (unde coeficientul 1 care sta la baza calcularii tuturor salariilor bugetarilor este prevazut pentru 2010 la 705 lei) sa corespunda cu coeficientul 1.

“Decizia asupra salariului minim o vom lua in curând, pentru ca salariul minim este un element de fundamentare a bugetului pe anul viitor. Am convingerea ca sindicatele si patrontele vor ajunge la un consens si guvernul nu va face decât sa ratifice nivelul salariului minim convenit”, a mai spus ministrul Muncii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.