Cum ne jupoaie companiile petroliere

– Preţurile fără taxe la carburanţi percepute de companiile petroliere de la noi sunt mai mari decât cele care se practică în Germania, Austria, Franţa, Suedia sau chiar Marea Britanie. Benzina este ieftină la pompă doar pentru că România percepe cele mai mici taxe din Uniunea Europeană. Astfel, pentru ca noi să nu resimţim şocul, pierderile statului „compensează” profitul petroliştilor.

.
România are cele mai mici preţuri la carburanţi în comparaţie cu toate ţările din Uniunea Europeană, dar acest lucru nu se datorează politicii companiilor petroliere de la noi, ci taxelor mult mai mici pe care statul le percepe, în comparaţie cu vecinii noştri din Uniune.

La noi, preţul fără taxe este de 479 de euro, în condiţiile în care, în Austria vorbim despre doar 445 de euro, în Germania de 465 de euro, în Franţa de 458 de euro, sau în Marea Britanie de 424 de euro. Media ponderată, la nivelul întregii Uniuni Europene, este de 471,3 euro la 1.000 de litri, deci mai mică decât în România.

Dacă ne referim la valoarea taxelor aplicate carburanţilor, de către stat, lucrurile stau pe dos: la noi sunt cele mai mici din UE, în ciuda opiniei generale că statul român, campion al fiscalităţii, de altfel, în multe domenii, îşi suprataxează cetăţenii prin acciză, taxă de drum sau taxa pentru fondul petrolier (celebrul cent pe litru). Taxele indirecte se ridică, în România, la doar 300 de euro pentru 1.000 de litri, mai puţin decât în Bulgaria (350 de euro), Ungaria (379 de euro) şi de două ori mai puţin decât în Germania (654 de euro) sau Franţa (606 euro).

Companiile petroliere au adus tot timpul în faţa publicului acest argument, al celui mai mic preţ din Europa, atunci când au trebuit să justifice creşterile de preţuri la carburanţi. Realitatea este însă alta.

Integral în Capital

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.