Hollywood va aduce pe ecran viaţa mamei lui Obama

Stanley Ann Dunham, mama presedintelui SUA si precursoarea microcreditelor pentru tarile in curs de dezvoltare, a fost o femeie care si-a depasit vremurile si a carei viata aventuroasa a captivat deja studiourile de la Hollywood.

Casele de productie Aloe Entertainment, IMG si Schroeder-Ptacek au anuntat ca vor filma un documentar despre viata lui Ann Dunham, un proiect pentru care este necesara participarea a insusi presedintelui Obama.

În regia lui Charles Burnett, documentarul “Stanley Ann Dunham: A Most Generous Spirit” va urmari pasii acestei femei, de la cele doua casnicii interrasiale destramate si angajamentul sau fata de poporul indonezian si pâna la moartea sa de cancerin uterin, in noiembrie 1995, când avea 52 de ani, noteaza ziarul El Pais.

Nascuta in 1942 in ruralul stat Kansas, parintii i-au pus numele de Stanley pentru ca asteptau un baiat, imprejurare pe care a rezolvat-o in adolescenta când a inceput sa se prezinte drept Ann, cu al doilea sau prenume.

Înainte de a implini 18 ani, Dunham traise deja in patru state ca urmare a afacerilor tatalui sau, un vânzator de mobila in cautare de avere de la care a mostenit spiritul aventurii si nevoia de a schimba mereu aerul.

Familia a sfârsit prin a se aseza in Hawai si aici tânara Dunham si-a inceput studiile universitare, mediu in care l-a cunoscut pe tatal lui Barack Obama, un talentat si, se pare, seducator student kenyan de care s-a indragostit si cu care s-a casatorit in 1961 intr-o ceremonie discreta, fara invitati.

Din aceasta uniune avea sa se nasca cel care, muti ani mai târziu, avea sa devina primul presedinte afro-american al SUA.
La inceputul anilor 60, relatiile interrasiale erau putin frecvente in SUA si erau interzise in multe state, nu si in Hawai, desi societatea vedea cu oarecare ciudatenia amestecul de sânge.

Cuplul avea sa divorteze insa in 1964 iar tatal lui Obama isi va continua studiile pe coasta de est a SUA cu dorinta de a se intoarce in Kenya pentru a lucra la dezvoltarea tarii.

Tot la universitate Dunham il va cunoaste pe al doilea ei sot, un student indonezian pe numele sau Lolo Soetoro, cu care se va casatori in 1967 si va avea alt copil, o fiica Maya Soetoro-Ng (1970). Tânarul o va duce pe Dunham sa descopere tara lui, stabilindu-se pâna la urma in Indonezia cu micul Barack.

Dupa un inceput mai greu si intr-o casa fara curent electric, el a reusit sa-si aduca familia in capitala dar unde Ann Dunham, care preda lectii de engleza, nu si-a gasit locul.
Preocupata de educatia fiului ei l-a trimis pe Barack inapoi in Hawai in 1971, pentru a locui in casa bunicilor si a frecventa scolile americane.

Un an mai târziu avea sa se intoarca si ea interesata de un doctorat in antropologie indoneziana.
Aceasta tema avea sa o determine sa se intoarca in arhipelagul din sud-estul asiatic, unde a plecat fara Barack care avea deja 14 ani.

Dunham incepuse sa adopte numele de Sutoro, cum se pronunta numele sotului (de care a divortat in 1980) si sa lucreze pentru Fundatia Ford la un programa social pentru femei si locuri de munca.

Aici a colaborat la demararea programelor de microcredite pentru infiintarea de firme de persoane lipsite de resurse financiare, care sau dovedit ulterior un succes. În ultimii ani din viata a locuit in Hawai, New York si chiar Pakistan, unde isi va termina teza de doctorat, in 1992.

“A fost coloana vertebrala a actualului nostru presedinte si i-a transmis compasiunea pentru oameni. Era o femeie fascinanta”, a asigurat Mary Aloe, producator executiv al documentarului, intr-un interviu acodat revistei The Hollywood Reporter.
Documentarul se va filma la inceputul anului 2010 in locatii precum Indonezia, Hawai si Washington.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.